TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Mostantól nyomtatják is az alkatrészeket

Mostantól nyomtatják is az alkatrészeket

Hírek - 2019.03.08

A manapság egyre divatosabb 3D-nyomtatást vezeti be az alkatrész-gyártásban a Case–New Holland csoport. Nincs már messze az idő, amikor akár egy fél traktort is kiprintelhetünk egy kisebb műhelyben.

A 3D-nyomtatás egyre bevettebb eljárás a prototípus- és sorozatgyártásban. A Case IH, New Holland és Steyr márkák anyavállalatának számító CNH Industrial ezt immár az alkatrész-előállításban is alkalmazza, partnerei még gyorsabb kiszolgálása érdekében. A módszer ráadásul azt is eredményezi, hogy kisebb raktárkészletre van szükség, hiszen a komponenseket nem kell folyamatosan a polcon tartani, hanem azonnal legyárthatók, amint szükség mutatkozik irántuk.

A 3D-nyomtatás során a számítógép egy digitális fájl alapján készít konkrét, kézzelfogható (háromdimenziós) tárgyat, mégpedig rétegről rétegre felépítve. A kinyomtatás után ezek az alkatrészek természetesen ugyanolyan szigorú minőségi teszteken mennek át, mint a hagyományos eljárással készültek. Így egy-egy részegység legyártására nincs szükség hatalmas üzemekre, hanem kisebb műhelyekben is megoldható a pótalkatrészek kivitelezése.

Minden gépnél vannak olyan részegységek, amelyekből viszonylag kis darabszám is elegendő, és mostantól ezek 24–36 óra alatt elkészíthetők a 3D-nyomtatás segítségével. A módszer kevesebb anyagveszteséggel és „szemeteléssel” jár, valamint minimalizálja az erő- és munkagépek állásidejét, hiszen villámgyorsan pótolhatók a tönkrement elemek. A CNH Industrial első körben buszok és mezőgazdasági gépek műanyag alkatrészeit cserélte ezzel a módszerrel, de hamarosan a fémegységek előállítására is sort kerítenek.
Címkék: New Holland, Steyr, mezőgépgyártás, alkatrész, Case IH, 3D-nyomtatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Városi erdők a forróság ellen

A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is – ...