A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Bejelentette az agrárminiszter a 79. OMÉK megrendezését

Hírek - 2019.02.15

A kiállítók március végéig kedvezményesen jelentkezhetnek Professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd az idén élelmiszeriparra fókuszáló, 2019. szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Az eseményt Nagy István agrárminiszter jelentette be, a kiállítás koncepcióját pedig Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője ismertette.

Bejelentette az agrárminiszter a 79. OMÉK megrendezését


Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legrégebbi és legnagyobb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A 2019-ben 79. alkalommal életre hívott eseményt Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, 2019. szeptember 26-29. között rendezi a szaktárca és az Agrármarketing Centrum.

Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az agrárium ünnepe, hiszen a kiállítás minden alkalommal felvonultatja a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeit, a kertészeti-, mezőgazdasági-, élelmiszeripari-, technológiai újdonságokat és a legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát.

Az agrárminiszter szerint a vásár legfontosabb céljai között szerepel az üzleti szerep erősítése és a fiatalok megszólítása: „Az OMÉK egyik legfőbb célja a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítése, bővítése, ezáltal a magyar kereskedelem fejlesztése. Ugyanakkor fontos szempont az üzleti szempontú professzionalitás és a nemzetköziség előtérbe helyezése, üzletember találkozók szervezése”- tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, az OMÉK kiváló alkalom arra, hogy a mezőgazdaságot a fiatalok körében népszerűsítse. „Ennek érdekében <élmény gazdaság> kialakítását tervezzük, melynek keretében az agrárgazdaságot innovatív módon, élményszerűen mutatjuk be” – hívta fel a figyelmet a vásár egyik programelemére a miniszter.

A 79. OMÉK számos tekintetben újszerűbb, programdúsabb esemény lesz a két évvel ezelőttinél. Miközben a kiállítás megtartja közönségvásár jellegét, olyan, a napjainkban megkerülhetetlen kérdésekre helyezi a hangsúlyt, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, az élelmiszerágazat minél sokrétűbb bemutatása, az agrárdigitalizáció és az agrárinnovációk megismertetése, valamint az agrárpálya vonzóvá tétele.

„A 2019-es OMÉK kiállítást a hatékonyság jegyében térben és időben is koncentráltan valósítjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a fajtaállat- és a gépbemutatót vidéki helyszíneken, OMÉK előrendezvényként szervezzük meg, továbbá a kiállítást 4 napra koncentráljuk. A rendezvény első napja szakmai nap lesz, majd a nagyközönséget, a családokat és a szakma diákjait várjuk” – mondta el Ondré Péter, a vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, aki szerint a szervezők nem titkolt célja, hogy a kiállítás Kelet-Közép-Európa meghatározó eseménye legyen. 

A cégvezető hozzátette: a 2019-es OMÉK hangsúlyozottan fókuszál az élelmiszeripar, a professzionalitás, a nemzetköziség és az innováció területeire. „Az élelmiszerinnováció témakörét kiemelten kezeljük, ennek érdekében innovációs pályázatot hirdetünk és díjat adunk át, amelynek célja, hogy a magyar élelmiszeripari gyártókat ösztönözzük az innovatív, nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására”- emelte ki Ondré Péter.
Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára is, ahonnan már letölthetőek a kiállítók számára a jelentkezési lapok. A 2019. március 30-ig jelentkezők ún. early bird kedvezménnyel vásárolhatnak kiállítói helyet. A https://omek.amc.hu oldalra a szervezők folyamatosan töltik fel a vásárral kapcsolatos aktuális információkat, híreket és programokat.


Címkék: kiállítás, OMÉK, Hungexpo