A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Gabonafélék és olajos magvak: marad a fordított adózás

Hírek - 2019.01.03

Legalább 10 évig biztosan érvényben lesz a gabona-, olaj- és fehérjenövény szektorokban 2012-ben bevezetett fordított forgalmi adó rendszere. Január 1-től ugyanis 2022. június 30-ig meghosszabbodik ennek alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is.

Gabonafélék és olajos magvak: marad a fordított adózás


Az Európai Unió (EU) december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélékre és az olajos magvakra fordított adózást alkalmazzanak. Ez azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki, az adót majd a vevőnek kell befizetnie – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) az MTI-t.

A fordított adózást eddig az Európai Bizottság egyedileg engedélyezte, és kellett hozzá a többi tagállam támogatása is, azonban idén októberben az EU olyan szabályozást fogadott el, amely tagállami hatáskörbe utalja ennek a döntésnek a lehetőségét. Ez tette lehetővé, hogy Magyarország a továbbiakban is alkalmazza a gabonánál a fordított áfa-fizetést.

Az agrártárca szerint az áfa-fizetés megfordítása azért hatékony eszköz, mert nem csökkenti a költségvetés bevételeit, ugyanakkor hatásosan növeli az ágazat átláthatóságát. A gabona-, olaj- és fehérjenövény szektorokban 2012-ben bevezetett fordított forgalmi adó rendszere jelentősen javította a piaci viszonyokat. A korábban az ebből fakadó mintegy 30 százalékos feketegazdaság lényegében megszűnt. A gabonaszektor is támogatta az adózásfajta meghosszabbítását – tette hozzá az AM.Forrás: MTI

Címkék: gabona, fehérjenövény, Agrárminisztérium, fordított áfa, adózás, olajnövény