A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Franciaország három éven belül kivonná a forgalomból a glifozátot

Franciaország három éven belül kivonná a forgalomból a glifozátot

Hírek - 2018.12.21

A francia mezőgazdasági, valamint a környezetvédelmi miniszter megerősítette azt a francia elnök által kitűzött célt, hogy a glifozát gyomirtó hatóanyagot három éven belül nagyrészt kivonnák a forgalomból.

Franciaország három éven belül kivonná a forgalomból a glifozátot


A miniszterek a „glifozátbeszüntetési stratégiáról” a francia Nemzetgyűlés, az ország parlamentjének alsóháza közös információs ülésén beszéltek. Rámutattak, mindezt úgy érnék el, hogy közben biztosítják, hogy a gazdálkodók ne maradjanak megoldás híján.

A fő tennivalók között szerepel egy erőforrásközpont felállítása az év végére, amivel lehetővé válik, hogy minden mezőgazdasági foglalkozás számára hozzáférhetővé tegyék azokat a már létező megoldásokat, melyek elősegítik a glifozáthasználat visszaszorítását. Ugyanekkorra nyilvánosságra hozzák a glifozátkereskedelemről készített felméréseket és eladási adatokat, és az adatok forrását is elérhetővé teszik.

A miniszterek felszólították a francia élelmiszer-biztonsági hivatalt, az Ansest, hogy bírálja felül a glifozátalapú termékekre kiadott engedélyeket. Az új engedélyek nem lehetnek 2020. december 20-nál tovább érvényesek, és bizonyos felhasználási módoknál számításba kell venni a bizonyítottan nem vegyi alternatívákat is. A glifozát kivezetése része annak a széles körű tervnek, hogy mérsékeljék a növényvédő szerek használatát és a mezőgazdaság vegyszerfüggését csökkentsék, hangsúlyozták a miniszterek.

François de Rugy környezetvédelmi miniszter kifejezte azt a szándékát, hogy 2020-ra glifozátmentessé tenné a francia mezőgazdaságot. „A glifozátkivonási terv konkrét előrelépést jelent anélkül, hogy 2020 végéig kellene várnunk” – jelentette ki. Azonban Didier Guillaume agrárminiszter rámutatott, hogy ehhez a vállaláshoz az ország termesztési struktúrájának nagymértékű, agroökológián alapuló átalakítására van szükség. „Minden eszközt fel kell használnunk ahhoz, hogy konkrét megoldásokkal tudjuk segíteni a gazdálkodókat ennek az átalakításnak a végrehajtásában” – mondta.

Szeptemberben a Nemzetgyűlés visszautasította, hogy törvénybe foglalja a glifozátok három éven belüli betiltását. Ez már a második ilyen próbálkozás volt, ha beleszámítjuk az ország mezőgazdasági és élelmiszerekre vonatkozó törvényjavaslatának azt a cikkelyét, amely májusban bukott el. Stéphane Travert, az akkori mezőgazdasági miniszer a szigorú időkorlátok kiszabása ellen volt, hacsak nem tudnak megfelelő alternatívákat felmutatni a gazdálkodóknak.

 
Forrás: Agrow


Címkék: glifozát, hatóanyag, gyomirtó szer, Franciaország

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...