A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
A „Földet a megbízható spekulánsoknak” programról

A „Földet a megbízható spekulánsoknak” programról

Hírek - 2018.12.17

A MOSZ a köztársasági elnökhöz fordult. Az Országgyűlés 2018. december 12-én módosította a földforgalmi törvényt, valamint az agrárkamaráról szóló törvényt. A törvénymódosításokat az agrárkamara és a MAGOSZ vezetői kezdeményezték.

A „Földet a megbízható spekulánsoknak” programról


Az elfogadott törvények több millió ember alkotmányos jogait (személyes adatok védelme, tulajdonhoz való jog) sértik.

A MOSZ kifogásolja a földárak tervezett maximálását, ami csak a spekulánsoknak kedvez; a sokmillió kis földtulajdonos vagyonát viszont leértékeli. Két éve a kormány a „Földet a gazdáknak” program keretében az állami földeket piaci ár felett értékesítette. A most elfogadott törvény viszont csak áron alul engedné forgalmazni a tulajdonosok földjét. Nehéz lenne e szabályt nem a földspekuláció támogatásaként értékelni.

A MOSZ kifogásolja, hogy a törvények megszüntetik a helyi gazdáknak a települési földügyekbe való beleszólási jogát. Az elfogadott törvények az agrárkamara döntésére bízzák, hogy ki, kinek és milyen áron adhatja el a földjét. Ezt a döntést a bíróságoknak sincs joga megváltoztatni.

A most elfogadott törvények olyan személyes és vagyoni adatok megadására kötelezik az érintetteket, amelyeknek semmi köze az adott földvásárláshoz, sőt jó néhánnyal az érintettek nem is rendelkeznek. Adatokat kell szolgáltatni pl. a földszerzők közeli hozzátartozóinak a vagyonáról. Azt is vizsgálni fogják, hogy a földvásárlók és hozzátartozóik rendelkeznek-e cégekkel, s azok hol mennyi földet használnak.

Az agrárkamara már ma is többet tud a tagjairól, mint az adóhivatal. Az emberek – és nem csupán a kamarai tagok – kiszolgáltatottságát tovább növeli, hogy az új törvény értelmében az agrárkamara a megszerzett személyes és vagyoni adatokat nem csak az adott föld ügyében használhatja fel.

„És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.” [József Attila: Levegőt! (részlet az 1935-ben írt műből)].
Gazdák, földtulajdonosok és közeli hozzátartozóik sokaságának sérülnek az alapvető jogai, ezért a MOSZ a köztársasági elnökhöz fordult az alkotmányos normakontroll érdekében.
Forrás: MOSZ


Címkék: agrárkamara, Magosz, MOSZ, földforgalmi törvény

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...