A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Még egy munkaműveletet megspórol a Pöttinger (+videó)

Hírek - 2018.12.14

Forró nyári napokon lehet igazán kifizetődő a Pöttinger legújabb fejlesztése. A CROSS FLOW rendszer rögtön a kaszálás után felszedhetővé, bálázhatóvá teszi a terményt, hiszen egy menetben rendre is rakja.

Még egy munkaműveletet megspórol a Pöttinger (+videó)


Munkaműveletet spórol meg a kaszálás során a Pöttinger egyik legújabb fejlesztése. A CROSS FLOW rendszer segítségével rögtön a vágás után képezhetünk rendet, szársértő alkalmazása nélkül. Az osztrák cég NOVACAT 352 és NOVACAT A10 tárcsás kaszái már ezzel a megoldással is elérhetők.

A fejlesztés lelke a kaszagerendely mögött elhelyezett csiga, amely a levágott növényeket rögtön rendre is hordja, és lényegében ez végzi el a nedvességleadás meggyorsításához szükséges szársértést is. A Pöttinger a gazdák igényét vette figyelembe a CROSS FLOW kifejlesztésénél, hiszen sokan akartak az eddigieknél is egyszerűbb és költséghatékonyabb módszert a rendképzésre. A rendszer előnye, hogy munka közben a csiga nem érintkezik a talajjal, így a termény szennyeződése is elkerülhető. A zárt kialakítás révén a terményveszteség is minimalizálódik.

cross flow

A CROSS FLOW alkalmazásával egy mindössze 3,46 méter munkaszélességű kaszával (frontkaszával kombinálva) annyi növény vágható le és rakható rendre, mint egy 12 méteres középrendképzővel. A rendszer ráadásul 20 százalékkal kisebb energiaigényű, mint a korábbi megoldások. Szársértő nélkül működve a növényekkel is kíméletesebben bánik, miközben a végeredményben nem tapasztalhatunk eltérést. A rendre rakott anyag szinte azonnal felszedhető, bálázható, vagyis a legforróbb nyári napokon sem száríthatjuk, fonnyaszthatjuk túl.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Pöttinger, rendképző, zöldsor, bálázás, üzemanyag-megtakarítás, kasza