TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,64
USD: 358,53
CHF: 395,07
GBP: 449,24
Hirdetés
Miért nem elterjedt a pulykatojás fogyasztása?

Miért nem elterjedt a pulykatojás fogyasztása?

Hírek - 2018.12.04

A pulykatojás alkalmas az emberi fogyasztásra, ráadásul hasonlóan finom, mint a tyúktojás. De akkor miért nem eszünk belőle többet? Meglepően egyszerű okai vannak.

Miért nem fogyasztjuk rendszeresen a pulykatojást? Ezt a kérdést a Modern Farmer nevű szakportál tette fel nemrég, figyelmen kívül hagyva, hogy a „rút” szárnyasok által előállított mennyiség aligha mérhető össze az immár évi 72-73 millió tonnára rúgó globális tyúktojás-termeléssel.

Mindezzel együtt a kérdés jogos, hiszen a pulykatojás is alkalmas az emberi fogyasztásra, sőt ízre egészen kiváló. Valamivel nagyobb a tyúktojásnál, a héja is keményebb, de jelentősebb különbség nem mutatkozik a két produktum között. Az Egyesült Államokban bő 230 millió pulykát tenyésztenek évente, vagyis ettől a szárnyastól származik a negyedik legnépszerűbb húsalapanyag az országban (csak a csirke, a marha és a sertés előzi meg a sorban).

A pulykatojással egyetlen nagyobb gond van: ritkán „terem”. A tyúk és a kacsa esetében megszokott a napi egy darabos „előállítás”, míg a pulyka általában hetente kétszer tojik. Ráadásul a tartásuk is nehézkesebb nagyüzemi körülmények között, ugyanis több térre és takarmányra van szükségük a többi baromfinál.

Hátrányt jelent az is, hogy a pulykáknak hosszabb az életciklusuk, ezért később kezdenek tojást rakni, az első „produktumuk” megjelenéséig 7 hónapot kell várni. A tyúkoknál ugyanehhez 5 hónap is elegendő, vagyis a pulykák már az indulásnál jelentős hátrányba kerülnek a megtérülés, gazdaságosság szempontjából. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a pulykatojás – éppen a ritkasága miatt – drágábban értékesíthető. Idehaza a keltetésre alkalmas tojások darabára a 200 forintot is meghaladhatja.


 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: baromfi, élelmiszeripar, tojás, pulyka, nagyüzem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...