A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Földeladások: igazságosság vagy botrány?

Hírek - 2018.11.26

Az igazságosabb földforgalmi szabályozás a célja azoknak a törvénymódosításoknak, amelyeket a NAK és a Magosz kezdeményezett. A politikai ellenzék szerint viszont az intézkedések 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelnék le, hiszen a jövőben csak a termőképesség válna a föld értékének alapjává.

Földeladások: igazságosság vagy botrány?


A mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, illetve az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosításokat kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A helyi földbizottságok feladatát, azaz a termőföldek adásvételének véleményezését a NAK területi szervei látják el, állásfoglalásukkal szemben jelenleg az önkormányzatok képviselő-testületéhez lehet kifogást benyújtani. Ezen testületek döntése ellen a bíróságon lehetett fellebbezni, a perköltségek megfizetése azonban sok kistelepülés működését veszélyezteti – állítja a kamara.

A benyújtott, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő törvénymódosító javaslat értelmében viszont a képviselő-testületek a jövőben nem vennének részt az eljárásban. Ezen túlmenően a bíróságok nem változtathatnák meg a NAK területi szerveinek döntését, csak új eljárás lefolytatására adhatnának utasítást.

A javaslat a visszaélések megakadályozása érdekében módosítaná az állattartók jogosultságát az elővásárlására és előhaszonbérletre, és ezáltal igazságosabb lenne a földforgalmi szabályozás: a földek művelési ágának igazodnia kellene a tartott állatok takarmányszükségletéhez – szól a NAK közleménye. Szigorodnának a következményei annak, ha valaki nem tartja be az elővásárlás során előnyt adó, vállalt kötelezettségeit. Ebben az esetben azok a gazdák, akik az elővásárlási sorban hátrébb szorultak, eredeti áron megvásárolhatnák a termőföldet. Amennyiben egyikük sem élne vételi jogával, az állam venné meg a birtokot.

A törvénymódosító csomag szerint a jövőben nem lehetne kötni a visszaélésekre lehetőséget adó feles bérleti, illetve részesművelési szerződést, a földcsere esetében pedig szükség lenne a helyi földbizottság feladatait ellátó területi kamarai szervek jóváhagyására. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökségi tagja, Harangozó Gábor szerint viszont „botrányosak” a benyújtott javaslatok, amelyek 1,5 millió földtulajdonos vagyonát értékelnék le drasztikusan – áll az MTI hírében.

A szocialisták szerint nagy probléma, hogy mindenhol a kamarának akarják adni annak eldöntési jogát, ki és milyen feltételekkel vásárolhat földet, s a jövőben ebbe másnak nem lehetne beleszólása. Ha a törvény átmegy, a föld forgalmánál a piaci ár nem számít majd. Azt akarják bevezetni, hogy csak a termőképesség legyen a föld értékének az alapja, vagyis egy ugyanolyan minőségű terület ugyanannyiért lenne értékesíthető Budapest környékén, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – állítja az MSZP. Harangozó Gábor megjegyezte, hogy már az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is sok ügyben kimondta, miszerint jogszabályellenes a földforgalmi törvény.
Forrás:  NAK, MTI


Címkék: termőföld, NAK, törvény, Magosz, értékesítés, MSZP

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...