A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Jaj a külföldi tejeknek?

Hírek - 2018.11.20

Az UHT-tejek január elsejétől 5 százalékra csökkenő áfájának köszönhetően az import tejnek lényegében ki kell szorulnia a magyar piacról – legalábbis erre számít az Agrárminisztérium. A hazai termékeknek beltartalmi értékben ugyanakkor van még hová fejlődni.

Jaj a külföldi tejeknek?


A friss tejnél a 2018. január 1-jén bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott, hiszen csökkent az importtej, nőtt a hazai tej aránya, és ugyanez várható a tartós tejeknél is – mondta Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte, hogy az egy főre jutó hazai tejfogyasztás az uniós átlagot közelíti, és az áfacsökkentések utáni többletforgalom miatt akár a fölé is kerülhet. Ugyanakkor vaj- és sajtfogyasztásban még van potenciál a növekedésre, hiszen a magyar vajfogyasztás ötöde, a sajté harmada a németországinak.

Feldman Zsolt szerint az uniós tejkvóta kivezetése utáni válságot maga mögött tudhatja a tejágazat. Ismertette, hogy a támogatások révén a hazai tehénállomány stagnál, ugyanakkor a tejtermelés nőtt, ami egyértelmű hozamnövekedésre utal. A 2012–2017 közötti 10 százalékos növekedés egyrészt a magyar szarvasmarha-állomány kitűnő genetikájának, másrészt a takarmányozás minőségi javulásának köszönhető.

A pozitív folyamatok ellenére viszont Magyarország régiós sereghajtó lett a nyerstej felvásárlási ára alapján. Az államtitkár szerint a tej ára a literenként 90 forint feletti biztonságos zónában van, de jó lenne három számjegyűvé tenni, és a tej beltartalmát tekintve is „van hová fejlődni”.

Előrejelzések alapján 2027-ig a világ tejtermelése 27 százalékkal nőhet, miközben a tejfogyasztás is jelentősen emelkedni fog, elsősorban a fejlődő országokban. Tartós keresleti piac várható, ami áremelkedést hozhat a világpiacon. A hazai tejtermelőknek a hozzáadott érték növelése lesz a kulcs, mert a számukra elérhető európai piacon a sajtok, a desszertkészítmények, a csecsemőtápszerek, a pizza- és sütemény alapanyagok kereslete fog leginkább erősödni.
Forrás: MTI


Címkék: tej, élelmiszeripar, áfa, fogyasztás, tejtermék, UHT

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...