A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A jószágok a becsomagolt bálákat is megehetik

Hírek - 2018.11.16

Globálisan évente mintegy 8 milliárd bála készül a mezőgazdaságban, és ehhez annyi műanyag fóliát használunk fel, amellyel 20-szor be lehetne csomagolni a Földet. Az ehető bálafólia ötletének tehát mindenképp volna létjogosultsága.

A jószágok a becsomagolt bálákat is megehetik


Az állattenyésztés gépesítésében évről évre előkerülnek olyan újítások, amelyek javítják a munka hatékonyságát, és emellett a környezetre, valamint a jószágok egészségi állapotára is kedvező hatást gyakorolnak. Ilyenek az angol BioNet Agriculture által kitalált biopolimerek (biológiai úton lebomló polimerek), amelyek megújuló nyersanyagokból készülnek. Felhasználásukkal egyebek mellett ehető bálacsomagolások is készíthetők, bár ezt a legtöbb gazda ma még alighanem komoly fenntartásokkal fogadja.

Földünkön évente mintegy 8 milliárd bálát készítenek és használnak fel takarmányozáshoz, almozáshoz. Ilyen mennyiség becsomagolásához már hatalmas mennyiségű műanyag szükséges (bálánként nagyjából 12 négyzetméter), amelynek előállítása súlyosan károsítja a környezetet. Eltávolításuk nem mindig a legegyszerűbb, a hulladék tárolása, megfelelő elhelyezése pedig gonddal jár. Számítások szerint csak a bálázás révén annyi műanyag fólia válik feleslegessé minden esztendőben, amellyel a bolygónkat 20-szor be lehetne csomagolni.

Nem elvetélt ötlet tehát olyan csomagoláson gondolkodni, amely egyszerűbben kezelhető, és nem kerül 500 évbe a lebomlása. A BioNet egy ehető biopolimer, vagyis a gazdáknak nem kell kicsomagolniuk ahhoz a bálákat, hogy a jószágok elfogyasszák azokat. Ráadásul a „burok” olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek serkentik a tejtermelést és emésztést (az ásványi anyagok hiánya különösen a téli időszakban jelent problémát a teheneknél). A csomagolás összetétele a marhák évi 80–120 kilogrammos metángáz-termelésének visszaszorítását is elősegíti.

A termék angol kifejlesztői nemcsak szarvasmarhákat etettek meg a speciális csomagolással, de maguk is megkóstolták azt a tesztek során. A pontos összetételről nem adtak információt, viszont a már létező biopolimerek növényi olajokból, burgonyakeményítőből és más hasonló, természetes anyagokból készülnek. A termék piacra dobása egy-két éven belül várható.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: állattenyésztés, csomagolás, bála, biopolimerek, lebomló

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...