A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Sertéshúst vásárolna?– Ezért érdemes figyelni a minőségre

Hírek - 2015.12.21

Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz, amelynek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió, sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára - ismertette Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Alsónémediben 

Sertéshúst vásárolna?– Ezért érdemes figyelni a minőségre


A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a tájékozódást - írta közleményében a szaktárca.
A védjegyet a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomon követhetőségi, állatjólléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételek vizsgálatát követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) ítélheti oda a gazdaságoknak és vállalatoknak.
Országszerte több karácsonyi vásárban és az egyik nagy hipermarket-lánc 19 áruházában is szerveznek kóstoltatást a KMS-védjegyes termékekből.
Bognár Lajos elmondta: a sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány.
Kifejtette, hogy az FM a minőségi ellenőrzési rendszer mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztésekkel, valamint a feketegazdaság elleni szigorú hatósági fellépéssel segíti a sertéságazat zavartalan működését és az élelmiszerlánc-biztonság fenntartását.
Egyebek mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal együttműködésének eredményeként számos élelmiszer-hamisítási esetet sikerült felderíteni az elmúlt években - tette hozzá.
A helyettes államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szürke- és feketegazdaság felszámolásához elengedhetetlen a vásárlók tudatos magatartása is, hogy fel- és elismerjék a minőséget. Ezért az FM és a Nébih a jövőben is mindent megtesz a magyar vásárlók ismereteinek bővítéséért.
Bognár Lajos beszámolt arról is, hogy a magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshús-kivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is - tette hozzá.

Szerző: MTI

Címkék: