TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Nagy baj lenne, ha mindenki egészségesen táplálkozna

Nagy baj lenne, ha mindenki egészségesen táplálkozna

Hírek - 2018.11.01

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon. Egyelőre a szükséges mennyiség harmadát állítjuk elő globálisan, miközben cukorból például a javasolt adag négyszeresét.

A kanadai Guelphi Egyetem kutatói vetették egybe a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott, valamint környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és lényeges eltérést mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között – áll az MTI összefoglalójában. „A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet” – idézte Evan Fraser professzort, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a mezőgazdaság globálisan túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, de keveset zöldségből és gyümölcsből” – tette hozzá a professzor. A tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte, és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék.

Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották, és azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból. Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát.

Közelmúltbeli kutatások szorgalmazzák, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, és a környezetnek ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat. Az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, és a tudósok azt mondják, hogy a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti a környezeti károkat.

A szakemberek most azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen.
Forrás: MTI

Címkék: gyümölcs, zöldség, állattenyésztés, egészség, húsfogyasztás, étrend
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az új precíziós pályázat megjelenésére várnak a gazdák

Kiemelkedő forgalmat érhet el idén a hazai mezőgéppiac, ezt követően azonban visszaesés várhat az ágazatra. Bár a ...