TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
A számítógép szeme hizlalja a jószágot

A számítógép szeme hizlalja a jószágot

Hírek - 2018.10.12

Az arcfelismerésre alapozott technológiával próbálják még hatékonyabb ellenőrzés alá vonni a tejtermelő tehenészetek állományát. Így sokkal hamarabb kiszűrhető lesz, ha valamelyik jószág nem megfelelően táplálkozik, vagyis hanyatlani kezd az egészsége.

Szarvasmarhák számára dolgozott ki „arcfelismerő” rendszert a Cargill a dublini Cainthus céggel együttműködve. Az egyelőre a tejtermelő tehenészetekben használható fejlesztés a jószágok egészségének és jóllétének fenntartását szolgálhatja.

A speciális szoftver a mozgás, a bőr mintázata és valóban „arcfelismerés” révén azonosítja az állatokat. Ezután már egyedre bontva meg tudja állapítani a takarmány- és folyadékbevitel mértékét, a hőmérsékletet, illetve a jószág viselkedését. Az adatok elemzésével a gazdák értékes információkhoz juthatnak a tejtermeléssel, reprodukciós képességgel, és az állatok általános egészségével kapcsolatban.

A forradalmi eljárás lényegében kiváltja azt a megfigyelést, amely ma még a gondozók feladata, ráadásul nemcsak megérzésekre, hanem pontos adatokra alapozza az információkat. Míg korábban napokba telt, hogy felfigyeljenek egy állat nem megfelelő egészségi állapotára, addig most már lényegében valós időben monitorozható a jószágok kondíciója. A Cargill és a Cainthus a későbbiekben a sertések, a szárnyasok és a haltenyésztés területére is ki akarja terjeszteni a metódust.

A másfél évszázados múltra visszatekintő amerikai Cargill a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata. 70 országban mintegy 155 ezer embert foglalkoztat, és jelenleg a megújulás időszakát éli. Megválik például maláta üzletágától, és úgy tűnik, hogy egyre inkább a digitalizáció felé fordul az ágazatban.






Szerző: AgrárUnió

Címkék: tehenészet, állattenyésztés, állategészség, Cargill, arcfelismerés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...