szarvasmarha

A számítógép szeme hizlalja a jószágot

Az arcfelismerésre alapozott technológiával próbálják még hatékonyabb ellenőrzés alá vonni a tejtermelő tehenészetek állományát. Így sokkal hamarabb kiszűrhető lesz, ha valamelyik jószág nem megfelelően táplálkozik, vagyis hanyatlani kezd az egészsége.

Szarvasmarhák számára dolgozott ki „arcfelismerő” rendszert a Cargill a dublini Cainthus céggel együttműködve. Az egyelőre a tejtermelő tehenészetekben használható fejlesztés a jószágok egészségének és jóllétének fenntartását szolgálhatja.

A speciális szoftver a mozgás, a bőr mintázata és valóban „arcfelismerés” révén azonosítja az állatokat. Ezután már egyedre bontva meg tudja állapítani a takarmány- és folyadékbevitel mértékét, a hőmérsékletet, illetve a jószág viselkedését. Az adatok elemzésével a gazdák értékes információkhoz juthatnak a tejtermeléssel, reprodukciós képességgel, és az állatok általános egészségével kapcsolatban.

A forradalmi eljárás lényegében kiváltja azt a megfigyelést, amely ma még a gondozók feladata, ráadásul nemcsak megérzésekre, hanem pontos adatokra alapozza az információkat. Míg korábban napokba telt, hogy felfigyeljenek egy állat nem megfelelő egészségi állapotára, addig most már lényegében valós időben monitorozható a jószágok kondíciója. A Cargill és a Cainthus a későbbiekben a sertések, a szárnyasok és a haltenyésztés területére is ki akarja terjeszteni a metódust.

A másfél évszázados múltra visszatekintő amerikai Cargill a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata. 70 országban mintegy 155 ezer embert foglalkoztat, és jelenleg a megújulás időszakát éli. Megválik például maláta üzletágától, és úgy tűnik, hogy egyre inkább a digitalizáció felé fordul az ágazatban.



Szerző: AgrárUnió

Tags: tehenészet, állattenyésztés, állategészség, Cargill, arcfelismerés

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom