Iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy naprakész, gazdálkodásához létfontosságú tartalmakhoz juthasson!
Hírek - 2018.08.24
A klímaváltozás, felmelegedés hatására el fog húzódni a dinnyeszezon. A szakemberek célja is az, hogy Magyarországon egészen szeptember végéig legyen jó minőségű görögdinnye.
A népi megfigyelés szerint a Lőrinc-nap (augusztus 10.) után szedett dinnye már íztelen. Idén még eddig sem bírta a gyümölcs, hiszen augusztus legelején már több helyről is a szezon befejezéséről tudósítottak. A szokásosnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja például a Baranya megyei Vajszlón. A termés mennyisége közepes volt (hektáronként mintegy 600 mázsa), a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak – mondta el az MTI érdeklődésére Rab Tamás őstermelő.
A szokatlanul meleg tavaszi időjárás miatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is. Hagyományosan augusztus 20-ig szokott tartani a dinnyeszezon. Ami a felvásárlási árakat illeti, ez június végén, július elején kilónként 150–180 forint volt, ám a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70–80, július végére pedig mintegy 60 forintra csökkent.
Fejér megyében is korábban zárult a szezon, ráadásul a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség megviselte a termést. Náluk idén július 5-én kezdődött a dinnyeszüret és egy hónapon át tartott. A betakarított mennyiség jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest, csupán 100 mázsa körül alakult a hektáronkénti átlagtermés (tavaly ez az érték 200 mázsa volt).
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptemberben kampányt indít, amelynek során az új dinnyefajtákat és termelési technológiákat ismertetik meg a hazai gazdákkal – mondta el Mártonffy Béla, az agrárkamara kertészeti osztályának elnöke. Véleménye szerint a felmelegedés hatására a dinnyeszezon el fog húzódni, a szakmai országjárás célja pedig az, hogy egészen szeptember végéig legyen Magyarországon jó minőségű görögdinnye. Jelenleg idehaza öt termőtájon, mintegy 5000 hektáron 200 ezer tonna görögdinnyét termelnek a gazdák. Ennek 60 százalékát itthon értékesítik, 40 százaléka exportra megy.
Forrás: MTI, Fotó: MTI/Bugány János
Külön hozzájárulás szükséges a viselkedésalapú cookie-k használatához. A hozzájárulást aktív magatartással kell megadni (pl. üres checkbox bepipálása, OK gomb). Ha nem járul hozzá, legyen egy NEM, NEM JÁRULOK HOZZÁ lehetőség. Az érintettnek lehetőséget kell biztosítani, hogy a hozzájárulását később visszavonja (pl. a profil oldalon, vagy felugró ablakban).
A weboldal működését biztosító alapvető cookie-k (pl. nyelv, kosár, session, felhasználói környezet stb.) esetén nem szükséges hozzájárulást kérni!