A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Lőrinc-nap után is bátran ehetjük majd a dinnyét

Hírek - 2018.08.24

A klímaváltozás, felmelegedés hatására el fog húzódni a dinnyeszezon. A szakemberek célja is az, hogy Magyarországon egészen szeptember végéig legyen jó minőségű görögdinnye.

Lőrinc-nap után is bátran ehetjük majd a dinnyét


A népi megfigyelés szerint a Lőrinc-nap (augusztus 10.) után szedett dinnye már íztelen. Idén még eddig sem bírta a gyümölcs, hiszen augusztus legelején már több helyről is a szezon befejezéséről tudósítottak. A szokásosnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja például a Baranya megyei Vajszlón. A termés mennyisége közepes volt (hektáronként mintegy 600 mázsa), a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak – mondta el az MTI érdeklődésére Rab Tamás őstermelő.

A szokatlanul meleg tavaszi időjárás miatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is. Hagyományosan augusztus 20-ig szokott tartani a dinnyeszezon. Ami a felvásárlási árakat illeti, ez június végén, július elején kilónként 150–180 forint volt, ám a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70–80, július végére pedig mintegy 60 forintra csökkent.

Fejér megyében is korábban zárult a szezon, ráadásul a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség megviselte a termést. Náluk idén július 5-én kezdődött a dinnyeszüret és egy hónapon át tartott. A betakarított mennyiség jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest, csupán 100 mázsa körül alakult a hektáronkénti átlagtermés (tavaly ez az érték 200 mázsa volt).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptemberben kampányt indít, amelynek során az új dinnyefajtákat és termelési technológiákat ismertetik meg a hazai gazdákkal – mondta el Mártonffy Béla, az agrárkamara kertészeti osztályának elnöke. Véleménye szerint a felmelegedés hatására a dinnyeszezon el fog húzódni, a szakmai országjárás célja pedig az, hogy egészen szeptember végéig legyen Magyarországon jó minőségű görögdinnye. Jelenleg idehaza öt termőtájon, mintegy 5000 hektáron 200 ezer tonna görögdinnyét termelnek a gazdák. Ennek 60 százalékát itthon értékesítik, 40 százaléka exportra megy.


Forrás:  MTI, Fotó: MTI/Bugány János


Címkék: növénytermesztés, dinnye, NAK, felvásárlási ár, klímaváltozás