A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Műanyag helyett lézerrel csomagolnak

Hírek - 2018.06.20

Lézerrel kimetszett logóval helyettesíti a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását a német Rewe csoport. A kölni székhelyű vállalat – amely a nevét viselő szupermarketek mellett a Billa és Penny üzletek tulajdonosa is – célja az, hogy örökre száműzze polcairól a környezetkárosító, mással is helyettesíthető csomagolóanyagokat.

Műanyag helyett lézerrel csomagolnak


Ebben segíthet számára egy új fejlesztés, amely a biozöldségek és biogyümölcsök alternatív jelölésére kínál módot. Először a keményebb héjú avokádónál és édesburgonyánál vetették be a találmányt, és ennek révén nemcsak a környezetet kímélik, de spórolnak a műanyaggal, papírral, festékkel és ragasztóval is. A logót és más információkat lézerrel „gravírozzák” a termékekre, amelyek ettől természetesen nem károsodnak.

Az új eljárás ugyanis annyira precíz, hogy nem a zöldségek-gyümölcsök meghámozásáról van szó, csupán egy minimális pigmentréteget távolítanak el a héjról. A termék íze, minősége, eltarthatósága nem változik, vagyis attól sem kell tartani, hogy hamarabb elkezd rothadni. A módszer az ehető és nem ehető héjú zöldségeknél-gyümölcsöknél egyaránt alkalmazható, tehát maga a „bevésés” sem káros az egészségre.

A lézerezett élelmiszerek elsőként 800 osztrák és németországi Rewe és Penny üzletben jelentek meg, s a vásárlók jól fogadták a kezdeményezést. Az alternatív csomagolási módszerek 2011 óta kezdenek komolyabban terjedni a világban, és ezek máris évi 300 tonnával csökkentették a műanyag-felhasználást.

A „gravírozás” technikáját kidolgozó spanyol Laser Food vállalat arra számít, hogy 2018-tól egyre több élelmiszer-forgalmazó fordul majd az ő megoldásuk felé. Németország mellett már a holland, svéd, belga, dán és francia piacon is jelen vannak, de Kanadából, Kínából és Japánból is komoly érdeklődés mutatkozik. A lézerezés villámgyorsan és automatikusan történik, még annyi időt sem vesz igénybe, mint a hagyományos becsomagolás.

Forrás: szantoveto.blog.hu

Címkék: élelmiszeripar, csomagolás, műanyag, környezetszennyezés, lézer