A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva Verben Nyereményjáték Queen

Műanyag helyett lézerrel csomagolnak

Hírek - 2018.06.20

Lézerrel kimetszett logóval helyettesíti a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását a német Rewe csoport. A kölni székhelyű vállalat – amely a nevét viselő szupermarketek mellett a Billa és Penny üzletek tulajdonosa is – célja az, hogy örökre száműzze polcairól a környezetkárosító, mással is helyettesíthető csomagolóanyagokat.

Műanyag helyett lézerrel csomagolnak


Ebben segíthet számára egy új fejlesztés, amely a biozöldségek és biogyümölcsök alternatív jelölésére kínál módot. Először a keményebb héjú avokádónál és édesburgonyánál vetették be a találmányt, és ennek révén nemcsak a környezetet kímélik, de spórolnak a műanyaggal, papírral, festékkel és ragasztóval is. A logót és más információkat lézerrel „gravírozzák” a termékekre, amelyek ettől természetesen nem károsodnak.

Az új eljárás ugyanis annyira precíz, hogy nem a zöldségek-gyümölcsök meghámozásáról van szó, csupán egy minimális pigmentréteget távolítanak el a héjról. A termék íze, minősége, eltarthatósága nem változik, vagyis attól sem kell tartani, hogy hamarabb elkezd rothadni. A módszer az ehető és nem ehető héjú zöldségeknél-gyümölcsöknél egyaránt alkalmazható, tehát maga a „bevésés” sem káros az egészségre.

A lézerezett élelmiszerek elsőként 800 osztrák és németországi Rewe és Penny üzletben jelentek meg, s a vásárlók jól fogadták a kezdeményezést. Az alternatív csomagolási módszerek 2011 óta kezdenek komolyabban terjedni a világban, és ezek máris évi 300 tonnával csökkentették a műanyag-felhasználást.

A „gravírozás” technikáját kidolgozó spanyol Laser Food vállalat arra számít, hogy 2018-tól egyre több élelmiszer-forgalmazó fordul majd az ő megoldásuk felé. Németország mellett már a holland, svéd, belga, dán és francia piacon is jelen vannak, de Kanadából, Kínából és Japánból is komoly érdeklődés mutatkozik. A lézerezés villámgyorsan és automatikusan történik, még annyi időt sem vesz igénybe, mint a hagyományos becsomagolás.
Forrás: szantoveto.blog.hu


Címkék: élelmiszeripar, csomagolás, műanyag, környezetszennyezés, lézer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...