TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
A pálmaolaj ellen fordultak a gazdák

A pálmaolaj ellen fordultak a gazdák

Hírek - 2018.06.11

Blokád alá vontak néhány olajfinomítót a francia gazdák. A háromnapos tiltakozás azért zajlik, mert a Total olajcég importált pálmaolajat kíván nagyobb mennyiségben felhasználni bioüzemanyag előállításához. Ez nehéz helyzetbe hozná a jellemzően repcét, illetve más olajos magvakat termesztőket, akik képtelenek lennének versenyezni az olcsó dömpingáruval.

Az elégedetlen gazdák elsőként az északkelet-franciaországi Vatryban lévő tározót vették blokád alá június 10-én. A nagyjából 100 növénytermesztő traktorokkal és nagyobb kövekkel torlaszolta el az oda vezető utakat. Terveik szerint összesen akár 20 létesítmény munkáját is akadályozni fogják, ha nem születik megegyezés.

A kemény fellépés ugyanakkor nemcsak a Total vezetőségét késztetheti az ötlet felülvizsgálatára, de komoly fennakadást okozhat a benzinkutak működésében is. A gazdák szerint a pálmaolaj-import csak az utolsó csepp a pohárban, tiltakozásuk a kormányzatnak is szól, amelynek hathatósabban kellene fellépnie a francia mezőgazdaság védelmében, például szigorítania kellene a dél-amerikai húsbehozatalt is.

A francia hatóságok májusban adták meg az engedélyt a Totalnak pálmaolaj felhasználására a bioüzemanyagok előállítási folyamatában. A gazdákhoz emiatt a környezetvédők is csatlakoztak, akik a délkelet-ázsiai (főleg indonéziai és malajziai) erdőirtások ellen tiltakoznak, hiszen az olcsó pálmaolajat a pálmafélék húsából nyerik ki, ezért nagy területeken vágják ki a fákat.

A francia gazdák szerint az ő repcéjük és más olajos magvaik a magas adók és a szigorú környezetvédelmi előírások miatt versenyképtelenek. A Total azzal mentegeti magát, hogy sokkal kevesebb – maximum 50 százaléknyi – pálmaolajat akar felhasználni, mint amit a hatóságok megengednek, így a hazai gazdák sem fognak károsodni.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: növénytermesztés, pálmaolaj, Franciaország, bioüzemanyag, tiltakozás, olajos magvak
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...