TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 90.220,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 211.990,54 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.714,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 85.148,95 Ft (tonna)
Repcemag: 217.271,85 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.804,24 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 619 Ft
Benzin ára: 600 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,99
USD: 368,55
CHF: 416,63
GBP: 476,46
Hirdetés
Akadémikusok szerint fenntarthatatlan az EU mezőgazdasági és táplálkozástudományi koncepciója

Akadémikusok szerint fenntarthatatlan az EU mezőgazdasági és táplálkozástudományi koncepciója

Hírek - 2018.05.30

Az uniós döntéshozóknak ösztönözniük kell az egészséges, környezetvédelmi szempontból fenntartható étrendet, ami különösen időszerű az éghajlatváltozásnak az élelmiszer-rendszerekre gyakorolt negatív hatásai miatt – állítják az európai nemzeti tudományos akadémiák.

„Az élelmiszerekkel és a mezőgazdasággal kapcsolatos jelenlegi helyzet – bármilyen szempontból nézzük – fenntarthatatlan. Reméljük, hogy kezdeményezésünk segíteni fogja a helyzet megváltoztatását, ami szintén hozzájárul majd az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez Európában és a világ minden táján” – jelentette ki Volker ter Meulen professzor, az InterAcademy Partnership (IAP) elnöke.

Hogy miről van szó? Április végén a brüsszeli Palais des Académies-ben az európai nemzeti tudományos akadémiák az InterAcademy partnereként felszólították az európai politikai döntéshozókat, hogy újragondolkodják az élelmiszerekkel és a mezőgazdasággal kapcsolatos megközelítésüket. Tették ezt annak kapcsán, hogy bemutatták Az élelmiszer- és táplálkozásbiztonsági kutatások lehetőségei és kihívásai az európai mezőgazdaságban című kutatásuk eredményét.

Miközben a mezőgazdaság – és különösen a közös agrárpolitika (Common Agricultural Policy, CAP) – döntő fontosságú szerepet játszik, a szerzők megjegyzik, hogy a politikai döntéshozók nem tudnak kizárólag a mezőgazdasági termelés változásaira támaszkodni a fenti sürgető kérdések kezelésére: a fogyasztói magatartásnak is változnia kell.

Az integratív élelmiszer-rendszerekben való gondolkodás lenne a helyes megközelítés, ami magában foglalja az összes lépést a termény feldolgozásától, a szállításon, kis- és nagykereskedelmen át az élelmiszer hulladék elkerüléséig.

„Az ágazati megközelítéssel szemben azok élelmiszer-rendszerekben való komplex kezelése kulcsfontosságú napjaink legsürgetőbb kérdéseinek kezelésében, mint például az éghajlatváltozás, a fenntartható föld és a vízhasználat, az élelmiszer-hulladékok kezelése és természetesen az emberi egészség” – mondta Joachim von Braun professzor, az EASAC-IAP élelmezési és mezőgazdasági projekt társelnöke és a Bonni Egyetem gazdasági és technológiai változások tanszékének professzora.

„Mivel az alultápláltság továbbra is óriási globális probléma és az elmúlt években az éhínség ismét növekedett a világ egyes régióiban, az EU élelmiszer-, táplálkozási és mezőgazdasági szakpolitikájának tágabb, globális szemszögből kell néznie a kérdést. Az európai innovációknak jelentős pozitív hatásuk lehet a világ más részein, ha megosztják a tudományos eredményeket. Ugyancsak ígéretes téma e tekintetben a nemzetközi tudományos együttműködés az élelmiszerbiztonság és az egészséges táplálkozás területén” – tette hozzá Volker ter Meulen professzor.




Forrás: Syngenta blog

Címkék: élelmiszer, mezőgazdaság, koncepció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

Tudta Ön? A HungaroMet mérési adatai alapján a 2024-es év tavaszának középhőmérséklete 2,3 °C-kal haladta meg az ...