A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Millió dolláros bika

Hírek - 2018.05.16

Az Egyesült Államok mellett Brazília a világ legnagyobb marhahústermelője, de a dél-amerikai ország mindezért súlyos árat fizet. Rabszolgamunka, sorozatos korrupciók jellemzik a szektort, valamint méregdrágán gazdát cserélő tenyészállatok.

Millió dolláros bika


Brazília virágzó szarvasmarha-tenyésztéséről és egy különösen értékes bikáról készített képsorozatot Carolina Arantes fotóriporter. A Guardian folyóirat által is közölt anyag arról szól, hogyan működnek együtt az állattartók a genetika-fejlesztő vállalatokkal a maximális profitot termelő csordák létrehozásában.

A cikk főszereplője egy Jabriel nevű bika, amely olyan tökéletes génekkel rendelkezik, hogy szigorú őrizetben éli mindennapjait a Brazília keleti részén fekvő Minas Gerais államban. Nagyjából 600 ezer tehén megtermékenyítéséből veszi majd ki a részét, és emiatt az értékét 1 millió dollárra becsülik tulajdonosai. A bika valójában keverék, a XIX. században Indiából Brazíliába hozott zebuk (egyfajta házitulok-félék), és az akkor már ott lévő európai fajták keresztezéséből alakult ki.

Jabriel egy-egy 0,55 milliliter mennyiségű spermájáért akár 5000 dollárt (vagyis 1,3 millió forintot) is elkérnek. A brazil szarvasmarhaszektor kőkemény terület, ahol gyakori a rabszolgamunka alkalmazása, és egymást érik a korrupciós botrányok. A dél-amerikai ország mindezzel együtt már-már az USA-t szorongatja ezen a piacon, ma ők számítanak a második legnagyobb marhahús-előállítónak a világon.

Szerző: AgrárUnió, Fotó: Carolina Arantes

Címkék: export, állattenyésztés, Brazília, genetika, szarvasmarha