TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Élelmiszerbiztonság - új ajánlásokkal

Élelmiszerbiztonság - új ajánlásokkal

Hírek - 2018.05.04

Nemzetközi szintre fejleszthetik nyomonkövetési rendszereiket a hazai élelmiszeripari vállalkozások a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Magyarországra adaptált szabványaival. Az ajánlásokat országos roadshow keretében a Debreceni Egyetem agrárkarán is bemutatták.

A nyomonkövetési rendszer a nyugat-európai országokban már nem csak az élelmiszer eredete miatt meghatározó, hanem egyfajta piacvédelmi, piacszerzési eszköz is, miután az emberek egyre inkább egészségtudatosak. Magyarország ezt felismerve 2015-ben hozta létre a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló hazai megoldásokat. Ezeket ismerteti a platform egy országos roadshow keretében, melynek második állomása volt május 3-án a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

- Elsőként csatlakoztunk a platformhoz, és oktatóink részt is vettek a zöldség-gyümölcs, a tej és tejtermék, valamint a hús- és halágazat szabványainak kidolgozásában. Mivel karunk kiemelt területként kezeli az élelmiszerlánc-biztonságot, egy GINOP-projekt keretében folyamatban van egy minősített élelmiszerlánc-infrastruktúra kiépítése campusunkon, illetve fontosnak tartjuk, hogy élelmiszermérnök-hallgatóink is tájékozottak legyenek a nyomonkövetési rendszerek terén, számukra külön képzést tartunk majd ezekről – mondta köszöntőjében Komlósi István, a MÉK dékánja.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform korszerű megoldásokat, automatizált eljárásokat ajánl a hazai élelmiszeripari gazdálkodók és cégek számára, hogy nemzetközi szintre fejleszthessék nyomonkövetési rendszereiket.

- A mai magyar vállalkozások döntő többsége megfelel a terület jogszabályi előírásainak, viszont nem olyan módszerekkel dolgoznak, melyek termelési- és költséghatékonyságot hoznának. Mi olyan modern lehetőségeket mutatunk a roadshow keretében, amiket eredményesen beilleszthetnek a folyamataikba – emelte ki a platform egyik alapítója, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, Vatai Krisztina.

A GS1, a világ legelterjedtebb szabványrendszere amellett, hogy összehangolja az élelmiszerlánc szereplőinek tevékenységét, a fogyasztók számára is előnyökkel jár.

- Az élelmiszerbiztonságot korszerű nyomonkövetési rendszer nélkül nem lehet garantálni. A fogyasztó egyrészt megtudhatja ezáltal, hogy a választott termék élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, és olyan információkhoz is juthat például egy csirkéről, hogy az hol kel ki a tojásból vagy éppen hol nevelkedett. Azt látjuk, ma már egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű tájékoztatásra – tette hozzá Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform roadshow-ja keretében, az ország 8 városában 600 vállalkozáshoz szeretné eljuttatni ajánlásait, az év második felében pedig képzéseket is tervez gazdálkodók és élelmiszerfeldolgozók számára.




Forrás: DE Sajtóiroda - TH

Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, Debreceni Egyetem, nyomonkövetési rendszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...