TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Japánban a drón nem divat, hanem szükség

Japánban a drón nem divat, hanem szükség

Hírek - 2018.04.13

Japánban 2015 óta be kell jelenteni a mezőgazdasági drónokat, így pontos adatokkal rendelkezik az agrárminisztérium a különböző permetező drónok számáról. Az idei első két hónapban például mintegy 700 új drónt vettek nyilvántartásba, háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

A drónok hatékonyan támogatják az adatalapú mezőgazdaságot és csökkentik a kézi mezőgazdasági munka iránti igényt, amikor sok idősebb gazdálkodó nem tudja kire hagyni a farmját, és egyre több föld marad parlagon – idéz a Japan Times egy tisztviselőt a mezőgazdasági minisztérium Technológiai Hivatalából.

A növényvédő-permetező drónok általában 8-10 literes tartályokkal repülnek, mivel egy hektár rizsföldnek nagyjából ennyi a növényvédőszer-igénye. Amíg egy ember általában egy óra alatt végez egy hektár rizsföld permetezésével, a drónnak csak tíz percig tart a munka.

Egy-egy ilyen drón ára 2 millió jen körül van (4,76 millió forint), és a régi permetező helikopterekkel szemben nemcsak az olcsó üzembentartás az előnye, hanem az is, hogy helyben megfordul, és elhanyagolható a rotorszele. A drónok videokamerái felhasználhatók a növények fejlődésének ellenőrzésére. A képek számítógépes analízise pedig egyebek között megmutatja a gazdálkodóknak, hol lassú a növények növekedése. Az ilyen elemzések alapján a gazdálkodók megváltoztathatják a műtrágya mennyiségét, vagy más módosításokat hajthatnak végre a minőség javítása és a hozamok növelése érdekében.

A kutatók arra is törekednek, hogy új módszereket hozzanak létre a madarak és állatok által okozott károk csökkentésére: az éjjellátó kamerával felszerelt drónok rögzítik a szarvasok és a vaddisznók mozgását. De emellett a drónokat széles körben kezdik használni az öntözőcsatornák ellenőrzésére, illetve a Japánban nem ritka természeti katasztrófák (tájfun, földrengés, áradás) okozta károk felmérésére.




Forrás: Syngenta blog

Címkék: drón, mezőgazdaság, Japán
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...