baromfi

Csak 50 nap az élete, de micsoda fényűzésben telik!

Sokat változott a baromfitenyésztés a kilencvenes évek óta, amikor Magyarországon is rohamléptekkel kezdtek elterjedni a húshibridek. A számítógép-vezérelt hűtő- és fűtőrendszerek, hőcserélő berendezések, energiatakarékos LED-lámpák ma már nem „fényűző” kiegészítők, hanem a gazdaságos és stresszmentes tartás alapkövetelményei.

A baromfitenyésztés célja – nem meglepő módon – a minőségi végtermék előállítása jövedelmező termeléssel. A kilencvenes években ebből a szempontból nagy ugrás következett be Magyarországon, ahol megtörtént a húshibrid adaptáció, ám ez szükségszerű technológiai megújítást is vont maga után. Az EU-csatlakozás, illetve a klímaváltozás erősödő hatásai újabb kihívást jelentettek (jelentenek) az ágazat számára, amelyekkel a gazdálkodóknak nap mint nap meg kell küzdeniük.

Ebben tud segítséget nyújtani a Poultry-Tech Kft., amelynek munkatársa, Kovács Gergő a baromfitartás napi gyakorlatában megjelenő precíziós megoldásokat összegezte a Prega 2018 konferencián. A cégnek mélyalmos és ketreces tartással egyaránt volt már dolga, eddig körülbelül 2000 istállót építettek meg, s ezek során rengeteg megosztható tapasztalatuk gyűlt össze. Fontos változást jelentett, hogy a baromfitartás ma már – a nagyjából 50 napos broiler-rotáció során – függesztett, zárt, higiénikus rendszerekben történik, amelyek hozzájárulnak a biztonságosabb és hatékonyabb termeléshez.

Technikai oldalról alapvető feladat a szellőztetés és fűtés összhangjának megteremtése, s ezen a téren ma azt az elvet követik, hogy „csupán” annyi levegőt cserélnek ki, amennyi az állomány életben maradásához szükséges. A keresztszellőztetés helyett gyakoribb az öblítéses eljárás, a forróbb időszakokban pedig szívesen alkalmazzák a légsebesség növelését, bár ezáltal a hőmérséklet nem, a hőérzet viszont számottevően csökkenthető.

Napjainkban a fűtés is precíziós, hiszen így könnyebben megoldható a szén-dioxid szint kordában tartása. A korszerű rendszerek már nem vesznek ki oxigént az állomány légteréből, és a fűtés is zónás kialakítású, vagyis csak ott melegítenek, ahol arra szükség van. Hőcserélő berendezések alkalmazásával a fűtésre használt gáz akár 30–40 százaléka is megspórolható, érdemes tehát ebben a műszaki megoldásban is gondolkodniuk a tenyésztőknek.

Nem meglepő, hogy a takarékos LED-világítás, illetve a fokozatmentes fényerő-szabályozás (vagyis a vibrálásmentes, homogén fény biztosítása) szintén komolyan hozzájárul a költségcsökkentéshez, és a stresszmentes állomány kialakításához. Kísérletek igazolása szerint csupán ezzel akár 15 százalékos emelkedés érhető el a tojáshozamban.

A Poultry-Tech által forgalmazott rendszer lelke a vezérlő elektronika (ez irányítja az ablaknyitást-csukást, a ventilátorokat stb.), ebben helyezték el a különféle érzékelőket is, amelyek alapján maga az egész szisztéma működik. A tartástérbe kirakott szenzorok az ammónia- és szén-dioxid-szintet figyelik, de van közöttük lux-szenzor is (a cél a minél több természetes fény biztosítása), és ezek az érzékelők szintén hozzájárulnak a szakszerű és hatékony baromfitartáshoz. A takarmánymérés precíziós mérőcellával történik, de folyamatosan figyelik a madártömeget (súlygyarapodást) is.

Az adatok gyűjtése és feldolgozása szintén alapvető feladat, amit megkönnyít, hogy a gépek egymással is kommunikálnak, vagyis a „társaik” által megszerzett információkat képesek hasznosítani. A felhasználó dolgát is megkönnyítik, hiszen az adatok egy mobileszköz segítségével a világ bármely pontjáról hozzáférhetők.



Szerző: AgrárUnió

Tags: baromfi, precíziós gazdálkodás, állattenyésztés, adatgyűjtés, fűtés, szellőztetés

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom