A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Örökre el kellene tüntetni a dohányföldeket?

Örökre el kellene tüntetni a dohányföldeket?

Hírek - 2018.02.19

Az energiatermelő napelemfarmok létesítése megfontolandó alternatíva lehet sok gazdálkodó számára. Ebből persze még nem lesz kenyér, ám néhány kevésbé hasznos növény termesztését ki lehetne váltani általuk. A dohányosok aligha örülnének neki, de mi lenne, ha a világ megszabadulna a dohányültetvényektől?

Örökre el kellene tüntetni a dohányföldeket?


Az amúgy is rohamosan fogyatkozó termőföldek napelemfarmmá alakítása (vagyis kivonása a termelésből) nem túl jó ötlet a fogyasztók szemszögéből, hiszen ez könnyen az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethet. Másrészt viszont vétek lenne nem kihasználni energiatermelésre azokat a területeket, amelyek bőségesen el vannak látva napfénnyel.

A michigani műszaki egyetem (MTU) köztes megoldást vet fel egy közelmúltban született tanulmányában. Az ottani kutatók azt javasolják, hogy a gazdálkodók azokat a területeket alakítsák át energiatermelésre, amelyek nem létfontosságúak az emberiség számára. Ezek közé tartoznak például a dohányültetvények, amelyek közvetetten (alapanyag-szolgáltatóként) még káros egészségügyi következménnyel is járnak sok embertársunk számára.

A folyamat egyébként már el is indult, az Egyesült Államokban például elég látványosan visszaesett a dohányt termesztő farmok száma az elmúlt két évtizedben. 1997 óta 60 százalékkal csökkent az a földterület, ahol ezt a korábban oly népszerű ipari növényt állították elő. A gazdaságok jellemzően más kultúrákra álltak át, de az sem lenne olyan nagy szentségtörés, ha néhányan napelemfarmokat létesítenének a hajdan dohánytól zöldellő földeken.

A michigani intézmény tanulmánya elsősorban Észak-Karolinát, az USA vezető dohánytermesztő államát vette górcső alá. Megállapították, hogy a napelemek és más kiegészítő berendezések árának rohamos csökkenésével már ma nagyobb profitot lehetne elérni ott energiatermeléssel, mint a hagyományos elfoglaltságnak számító dohánytermesztéssel.

Forrás: www.szantoveto.blog.hu
Címkék: növénytermesztés, napelem, megújuló energia, dohány, energiatermelés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...