TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 90.220,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 211.990,54 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.714,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 85.148,95 Ft (tonna)
Repcemag: 217.271,85 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.804,24 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 619 Ft
Benzin ára: 600 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,99
USD: 368,55
CHF: 416,63
GBP: 476,46
Hirdetés
A jó gasztronómiához jó alapanyagok szükségesek

A jó gasztronómiához jó alapanyagok szükségesek

Hírek - 2018.02.08

Egy ország gasztronómiája csak akkor lehet jó, ha az alapanyagokat az agrárium folyamatosan és jó minőségben tudja biztosítani - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

Nagy István, a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás megnyitóján kiemelte: a jó gasztronómiához Magyarországnak megvannak a földrajzi adottságai, az egyéb feltételeken azonban még lehet, és kell is, tovább javítani. Elengedhetetlennek nevezte például a szaktudás bővítését, a kreativitás és az innováció szélesebb körű alkalmazását.

A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek - mondta, és hozzátette, hogy erre kell felkészülnie a nyersanyagokat előállító mezőgazdaságnak is. Szavai szerint szemléletváltásra van szükség, amelynek középpontjában a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszerbiztonságnak kell állnia, a földművelésügyi tárca céljaival összhangban.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Sirha Budapest alkalmat ad a szakembereknek a tapasztalatcserére, és elősegíti a magyar konyha hagyományainak megőrzése mellett a magyar élelmiszeripar megújulását és továbbfejlődését.

Az idei Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeznek. A Sirha nemzetközi hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit.

Itt rendezik meg a többi között a Bocuse d'Or magyar döntőjét. A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny magyar fordulóján az ország legjobb szakácsai mérkőznek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d'Or Világdöntőn. Emellett a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest innovációs termékversenyt, melyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékeli a szakmai zsűri. A verseny díjait és elismeréseit a megnyitón adták át.




Forrás: MTI

Címkék: élelmiszeripar, Nagy István, gasztronómia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 100 000 naplót rögzítettek a gazdák az eGN-ben

Összefoglalta az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) 2024. évi adatszolgáltatási eredményeit a Nemzeti ...