A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Áfacsökkentés kellene a tejágazatban

Hírek - 2018.01.29

Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői. Továbbra is irreálisan olcsón érkeznek Magyarországra megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek, sokszor valószínűleg adócsalással.

Áfacsökkentés kellene a tejágazatban


A piac tisztítása érdekében csökkenteni kellene az általános forgalmi adót (áfa) és fokozottabb ellenőrzéseket szervezni – emelte ki Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati megbeszélésen. Példaként említette, hogy az egyik hazai nagykereskedő literenként 99 forintért kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai feliratos UHT-tejet.

A magyar kiskereskedelembe így bejutó termékek lenyomják az árakat, ami súlyos károkat okoz a termelőknek, feldolgozóknak, és a fogyasztókat is becsapják – hangsúlyozta Mélykuti Tibor. A megoldást szerinte az jelentené, ha az ESL- (a hőkezelésnek köszönhetően 21–28 napig eltartható) és az UHT-tej áfáját mihamarabb 5 százalékra mérsékelnék, és fokozottan ellenőriznék a tisztességtelen nagykereskedőket.

Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Európai Unióban tavaly a piac stabilizálódott, de jelentősen emelkedni kezdett a tejtermelés. A termelőknek készülniük kell arra, hogy az árak továbbra is szélsőségesen ingadozhatnak. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot. Ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban, és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól, de harmadával magasabb a 2016-os 74 forintos magyarországi átlagárnál.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is fokozott figyelmet fordít az ágazatra. Májusban ismét fogyasztásösztönző kampányt indítanak a tejfogyasztás növelése érdekében.

Forrás: MTI, Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Címkék: export, élelmiszeripar, tejtermelés, tejfogyasztás , tejárak