TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Kína nyakló nélkül vásárol Afrikából

Kína nyakló nélkül vásárol Afrikából

Hírek - 2018.01.20

Kína tovább folytatja Afrika „gyarmatosítását”, nemrég ugyanis Tanzániával kötött visszautasíthatatlan kereskedelmi megállapodást. Korlátlan mennyiségben vásárolnak tőlük maniókát, ami Magyarországon alig ismert, a világ más részein azonban nélkülözhetetlen élelmiszernek számít.

A közelmúltban írt alá 1 milliárd dolláros partnerségi megállapodást a kelet-afrikai Tanzánia egy kínai céggel. Maniókát akarnak nagyobb volumenben termeszteni és feldolgozni, ami Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában fontos élelmiszernek számít. A földből felhúzott növénynek a gumós gyökerét fogyasztják (akárcsak mi a krumpli esetében), ezek a gumók pedig olyan megtermettek, mint egy-egy nagyobb sárgarépa. A rizs, a cukor és a kukorica után a manióka a világ legjelentősebb tápanyagforrása, bár Magyarországon szinte alig ismert.

Tanzániában jól megterem az egyébként nem túl igényes növény, a problémát eddig a felvevőpiac hiánya jelentette, ám a kínaiak felbukkanása hosszú távon orvosolhatja ezt a gondot. A közös vállalkozás a maniókából lisztet, keményítőt, állati takarmányt állít elő. Később ipari célú cukorral és etanollal is megjelenhetnek a piacon, ehhez pedig lesz elegendő alapanyag, hiszen Tanzánia 5,5 millió tonnás éves terméséből az új gazdasági társulás egyelőre „mindössze” 2,5 milliót használ fel.

Nem sokkal a közös vállalkozás létrehozása után jelentették be, hogy Kína korlátlan mennyiségben vásárol fel Tanzániától maniókát, ami tovább növelheti a növény népszerűségét a kelet-afrikai országban. Van még hová fejlődni, hiszen a gazdák jelenleg 0,5–2 tonna termést tudnak lehozni egy hektár földről, miközben Kína már 15–25 t/ha mennyiségnél tart. Tanzániában a megtermelt manióka 84 százalékát a lakosság fogyasztja el, a többit ipari célokra és állati takarmányozásra használják fel. Kína az utóbbi években szisztematikusan hódítja meg gazdaságilag Afrikát, amelyre elsősorban nyersanyagtermelő területként tekint




Forrás: szantoveto.blog.hu

Címkék: élelmiszer, mezőgazdaság, Kína, Afrika, manióka
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...