
Durva: egy mázsa húst esznek az amerikaiak évente
Hírek - 2018.01.05
Fejenként egy mázsa húst fogyasztottak az amerikaiak 2017-ben. Valóságos „ragadozók” élhetnek az Újvilágban, mert a magyarok például ennek csak alig több mint felét eszik meg évente.
222 font, vagyis szinte kereken 100 kg húst evett meg minden amerikai állampolgár a tavalyi évben az USDA (az amerikai mezőgazdasági minisztérium) jelentése szerint. A környezettudatos és vegán életmód rohamos terjedése ellenére az állati eredetű fehérje továbbra is fontos szerepet kap az újvilági lakosok étrendjében. Pedig az emelkedő előállítási és takarmányárak, valamint az emberek szemléletváltása miatt az utóbbi évtizedben még 9 százalékkal csökkent is az amerikai húsfogyasztás.
Ha a tendencia idén is folytatódik, az USA történetében első alkalommal lépi majd túl a hústermelés a 100 milliárd fontot (vagyis a 45,4 millió tonnát). A fejenként naponta megevett 28 dekás mennyiség elsőre nem tűnik soknak, de a tojás és a különféle tejtermékek fogyasztása szintén emelkedik az USA-ban, ez pedig indokolatlanul magas proteinbevitelt jelent. Így nem csoda, hogy az Egyesült Államokban minden harmadik ember vészesen elhízott a WHO adatai szerint.
Magyarországon – a KSH által közzétett statisztikák alapján – 2004 és 2014 között 61-ről 56,4 kg-ra esett vissza az egy főre jutó húsfogyasztás. A jelzett időszakban lényegében csak a sertéshús mennyisége stagnált (25,9 kg helyett 25,3), míg az összes többié jelentősen csökkent, a baromfihúsé például 5 százalékkal, 26,3 kg-ra.
Szerző: AgrárUnió
Címkék: USA, rekord, hústermelés, Magyarország, húsfogyasztás
Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

A mezőgépek veteránjai – Fendt dízel-ló

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...

Semmit sem teszünk az aflatoxin ellen?

A 21. század gyermekei: kütyü kontra paripa – Lovas fejlesztés: a ...

Úttörő megoldás az Optigép Kft.-től

Ezt gondolja az európai közvélemény a közös agrárpolitikáról

Hogyan indítsuk a tavaszi növényeket aszályban