A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kedves Olvasó!

Hírek - 2017.12.22

Kiemelkedő számokat hozott az év vége – némelyeknek örültünk, másoknak kevésbé. Jó hír, hogy a magyar gazdák harmadával több új mezőgazdasági eszközt vásároltak 2017 első kilenc hónapjában az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint.

Kedves Olvasó!


Az egyik legfontosabb indikátornak számító kerekes traktorok közül például több mint 1900 darabot értékesítettek, és ennek zömét a 140 LE alatti erőgépek tették ki, de a 320 LE fölötti vontatókból is közel 40 százalékkal fogyott több az előző esztendőhöz képest. Örömteli fejlemény, hogy a hazai termelők pályázatfüggősége csökkenni látszik. Most már nemcsak akkor vásárolnak, ha uniós vagy állami pénzforráshoz jutnak, de akkor is, ha a gazdaságuk, üzemük előrelépéséhez, fejlődéséhez erre okvetlenül szükség van. Szakértők szerint a mezőgazdasági gépforgalmazás lendülete 2018-ban is kitart, így a jelenlegi trendek folytatása várható. Tudjuk, hogy a magyar gazda bölcs és óvatos, szereti alaposan átgondolni a költéseit, ám a jelenlegi beruházási környezetben vétek lenne nem kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat – mondja friss számunk egyik interjúalanya is. Annál is inkább, mert 2020 után a „borítékok” biztosan kisebbek lesznek, a közelgő „hét szűk esztendő” előtt mindenkinek érdemes kissé bátrabban fejlesztenie.

Összességében a rekordokat hozó 2016-os esztendő után a hazai mezőgazdaság idén átlagos évet zárt. A növénytermesztés teljesítménye csaknem 9, az állattenyésztésé bő 3 százalékkal esett vissza a KSH adatai szerint. Ebből is látszik, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok miatt égető szükség lenne már egy hatékony öntözésfejlesztési programra, amely stabilizálná a termésátlagokat és növelné a termésbiztonságot. 
A közeli jövőben talán erre is jobban odafigyel a kormányzat, mint ahogy a takarmányfehérje-programban is végre elindulni látszik valami. A gondos tervezés ellenére persze minden évben beüthetnek váratlan eseémnyek, most, az ünnepek környékén például az 50, 60, sőt 70 forintig szaladó tojásárak borzolják a kedélyeket.

A mezőgazdaságban dolgozók számára ugyanakkor már novemberben elkezdődött az új esztendő – a kétévente megrendezendő hannoveri Agritechnica szakkiállítást nyugodtan nevezhetjük nyitánynak. A világ legnagyobb gépshow-ján természetesen az AgrárUnió is megjelent, hogy partnereinél 
a 2018-as újdonságokról érdeklődjön. Tízoldalas összeállításunkat figyelmükbe ajánlva kívánok mindannyiuknak sikerekben, egészségben, jó termésben gazdag, boldog új évet! Tartsanak velünk jövőre is!

 

Szerző: Nemes Gyöngyi főszerkesztő, Fotó: index.hu

Címkék: növénytermesztés, traktor, mezőgazdaság, mezőgazdasági eszköz, erőgépek