A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Növényvédős szemmel – a kukoricában járva (július vége)

Hírek - 2017.07.25

Az AgrárUnió hírlevelében és weboldalán korábban már bemutattuk a legfontosabb rovarkártevőket, amelyek a kukorica levélzetét, a címert és a csövet károsítják. Ezek a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke, a kukoricabogár.

Növényvédős szemmel – a kukoricában járva (július vége)


Milyen rovarok jelenlétével kell még számolnunk, melyekkel találkozhatunk, ha a kukoricát járjuk?

Mint minden növénynél, a kukorica esetében is találkozhatunk a levéltetvekkel. Több faj egyidejűleg is károsíthatja a kukoricát szívogatásával, így pl. a zselnicemeggy-levéltetű, a zöld kukorica levéltetű, a zöld gabona-levéltetű, stb. Bár kedvező időjárás esetén akár tömegesen jelentkezhetnek, nagyon ritkán szükséges védekeznünk ellenük. Bár egy-egy csövön, néhány levélen nagy számban találhatjuk őket, az általuk okozott kár általában nem jelentős. A levelek fonáki részén, a csövön a csuhéleveleken, vagy azok között keressük őket a tábla mélyebb fekvésű, párásabb mikroklímájú részein.

Levéltetű-kolónia a csövön
Levéltetű-kolónia a csövön

Bár korábban nem tartozott a tipikus kukorica-kártevők közé a kétfoltos vagy közönséges takácsatka, az utóbbi években esetenként komoly kártétellel jelentkezik a száraz, meleg. aszályos évjáratokban. Károkozása leginkább a vetőmag céllal termesztett kukoricában jelentkezik. A csemegekukorica fajták rövid tenyészidejük miatt általában kisebb kárt szenvednek el a kártevőtől, annak felszaporodására kevesebb idő áll a rendelkezésre. Az árukukoricában már jelentkezhet ugyan a kártétele, azonban a védekezés nehézségei és annak költségei miatt kétszer is meg kell gondolni a kezelést, annak megtérülése kérdéses. Melyek a takácsatka elleni védekezés nehézségei? A kártevő egyik fő jellegzetessége, hogy minden károsított növényfaj esetén a levél fonáki részén helyezkedik el. Így van ez a kukorica esetében is, ahol a fertőzés mindig az alsó leveleken kezdődik és onnan halad felfelé levélről-levélre. Tehát az ellene történő védekezés során a növényvédő szert az alsó levelek fonáki részére kel juttatni, ami speciális kijuttatástechnikát igényel. Erre a célra már jók lehetnek a légzsákos hidas permetezőgépek, amelyek a kijuttatott permetlevet szállítólevegő segítségével juttatják be az állományba, azonban a hatásfokuk ezeknek sem mindig elfogadható. Az igazi megoldást a belógó szórófejek jelenthetik. Tudnunk kell, hogy a kukoricában atkakártevők ellen engedélyezett készítmények nem rendelkeznek felszívódó tulajdonsággal, tehát nem kerülnek be a növény nedvkeringésébe, a legjobb esetben is csak mélyhatással rendelkeznek, hatáskifejtésük a gázosodó tulajdonságúak esetében légzésméregként, de leginkább a kontakt és gyomorméregként valósul meg. Ezért is kell ezeket a lehető legjobb fedettség elérése mellett közvetlenül az atkák tartózkodási helyére juttatnunk.

A kártevő fertőzése és kártétele minden esetben az alsó leveleken kezdődik, itt kell keresnünk őket. Megjelenése június elejére-közepére tehető, kártétele a nyár második felére teljesedik ki. Általában foltszerűen helyezkednek el a táblán, sok esetben a fasorok és a szegélyező füves területek felől kiindulva. A levél fonáki részén, legtöbbször a főér melletti érzugban szövedéket képez, abban találhatók meg. Ez a szövedék gyakran szennyeződik talajszemcsékkel és egyéb törmelékkel, így gyakran csak egy „piszkos foltnak” tűnik. Kártétele során a levélen kezdetben ezüstös, sárgás elszíneződésű foltok jelentkeznek, későbbiekben a levél ólomszínű lesz és elszárad.

 kukorica atkakukorica atka

 

 

 

 

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: növényvédelem, kukorica, levéltetű, permetezés, atka

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...