A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

A régi festés új életet lehelt az orosz-kanadai márkába

Hírek - 2017.07.21

Csodát tett egy kis sárga festék, amely újra szexivé és kapóssá tette a Versatile márkát az észak-amerikai piacon.

A régi festés új életet lehelt az orosz-kanadai márkába


Az egyszerű felépítésű, de bivalyerős gépeiről ismert vállalat a közelmúltban visszatért a hagyományos vörös-fekete-sárga fényezéshez, és a retró színösszeállítás olyan nagy sikert aratott, hogy most már minden szériagyártású gépüknél ezt fogják alkalmazni.

Az Észak-Amerikában ikonikusnak számító Versatile márka a szokványos piros színről visszatért a régi vörös-fekete-sárga fényezéshez, amely két évtizeden át (1966–1986 között) egyfajta védjegye volt a kanadai gyökerű vállalatnak. Az idehaza elsősorban traktorairól, kombájnjairól és silózóiról ismert Versatile 2015 decemberében csupán néhány limitált darab erejéig akart visszatérni a klasszikus festéshez, ám a „nosztalgiázás” váratlanul kedvező fogadtatásra talált a vásárlók és kereskedők részéről.

A cég 1966-ban fogott bele a négykerék-hajtású erőgépek gyártásába, amelyekkel rögtön nagy sikereket ért el. Az egyszerű felépítésű, 100 LE leadására képes, hathengeres dízelmotorokkal vagy nyolchengeres gázmotorokkal szerelt traktorok árát 10 ezer kanadai dollár alatt tudták tartani, így meglehetősen kapósakká váltak. 1987-ben a márka a Ford tulajdonába jutott, és a vörös-fekete-sárga fényezést ekkor a kék váltotta fel. 2000-ben a kanadai Buhler Industries Inc. vásárolta fel a Versatile-t, és a színezésben áttértek az egyszerű pirosra. Ez azután is megmaradt, hogy a márka 2007-ben az orosz Rostselmash mezőgépgyártó kötelékébe került.

2015-ben mindössze 50 darab vörös-fekete-sárga traktort gyártottak le, ám a retró fényezés hatalmas sikert aratott, így 2017-től immár az összes eszközüknél visszatérnek a hagyományokhoz. Az erőgépek esetében például a fülketető, illetve a hűtőmaszk kap citromsárga festést, ami által kétségkívül karakteresebbé válik a megjelenésük.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, traktorgyártás, géppiac, erőgép, Versatile