TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Csökkenni fog a halhús árának áfatartalma

Csökkenni fog a halhús árának áfatartalma

Hírek - 2017.07.12

Olcsóbbá válik 2018-tól a hal, mivel a parlament döntésével az eladási ár áfája jövőre 5%-ra csökken. A halhús mellett a sertésbelsőség ára is 27%-ról hasonló mértékben mérséklődik – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Egy hónapja fogadta el a parlament a 2018-as költségvetést, és már ekkor kiderült: a sertés, a szarvasmarha, a baromfi, a tej és a tojás után folytatódhat az élelmiszerek áfacsökkentése a halhússal és a sertésbelsőséggel. 2014-ben történt meg az első lépés ezen a területen, amikor az élő- és a félsertés adója csökkent. A változás nyomán jelentősen fehéredett az ágazat, több lett a regisztrált sertéstartó, nőtt az élő sertés felvásárlása, élénkült a tenyészállat-forgalmazás és csökkent az élőállat-export. A kedvező tapasztalatok nyomán egy évvel később kedvezményes adókulcsot kapott az élő és a vágott marha is. Mindezek azonban csak úgynevezett köztes termékek voltak, és a bevezetett adómérséklés még nem jelentkezett a kiskereskedelmi árak csökkenésében. Ebben hozott változást a 2016 januárjában bevezetett sertéstőkehús-áfacsökkentés, majd 2017-től a baromfihús, tojás és a friss tej adómérséklése. A kormány és a kiskereskedelmi láncok között köttetett megállapodás szerint ugyanis az áfamérséklésnek megfelelően csökkentek az árak is, így a vásárlók olcsóbban juthattak az említett termékkörökhöz.

A Földművelésügyi Minisztérium, a KSH, a NAV és az AKI folyamatosan figyeli az áfacsökkentés hatásait. Releváns adatok egyelőre csak a sertés termékpályáról állnak rendelkezésre, ám ezek alapján már látható, hogy a hatások egyértelműen pozitívak: fehéredett a piac, hatékonyabb lett a termékpálya szereplői közötti együttműködés és féken lehetett tartani az árakat – a termelő árak folyamatos emelkedése mellett is.

2018 elejétől újabb két termékkör, a hal és a sertésbelsőség forgalmi adója csökken. A hal esetében született kormányzati döntésnél fontos szempont volt, hogy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, amelynek hazai fogyasztása (6,2kg/fő/év) egyelőre messze elmarad az európai átlagétól (20-22 kg/fő/év). Az általános forgalmi adó mérséklésével remélhetőleg olcsóbb lesz majd a halhús a hűtőpultokban is, így több kerülhet ebből a kedvező élettani hatású élelmiszerből a magyar családok asztalára. Figyelembe véve a forgalmi adatokat egy négytagú család éves szinten tízezer forintot takaríthat meg a hal áfájának mérséklésével. Ugyanez az érték a sertésbelsőség (és fogyasztásra alkalmas vágási melléktermék) esetében újabb 1100-1500 forintot jelent. Számítások szerint a 2014-ben megkezdődött adómérséklési programmal évente egy átlagos magyar család 50-60 ezer forintot takarít meg az élelmiszereken.

A kormány, illetve a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek további körének áfacsökkentésében. Ennek lehetőségeit a gazdaság teljesítménye, illetve a költségvetés helyzete határozza majd meg.

 
Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék: élelmiszer, áfa, hal, áfacsökkentés, halhús, piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...