A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Csökkenni fog a halhús árának áfatartalma

Hírek - 2017.07.12

Olcsóbbá válik 2018-tól a hal, mivel a parlament döntésével az eladási ár áfája jövőre 5%-ra csökken. A halhús mellett a sertésbelsőség ára is 27%-ról hasonló mértékben mérséklődik – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Csökkenni fog a halhús árának áfatartalma


Egy hónapja fogadta el a parlament a 2018-as költségvetést, és már ekkor kiderült: a sertés, a szarvasmarha, a baromfi, a tej és a tojás után folytatódhat az élelmiszerek áfacsökkentése a halhússal és a sertésbelsőséggel. 2014-ben történt meg az első lépés ezen a területen, amikor az élő- és a félsertés adója csökkent. A változás nyomán jelentősen fehéredett az ágazat, több lett a regisztrált sertéstartó, nőtt az élő sertés felvásárlása, élénkült a tenyészállat-forgalmazás és csökkent az élőállat-export. A kedvező tapasztalatok nyomán egy évvel később kedvezményes adókulcsot kapott az élő és a vágott marha is. Mindezek azonban csak úgynevezett köztes termékek voltak, és a bevezetett adómérséklés még nem jelentkezett a kiskereskedelmi árak csökkenésében. Ebben hozott változást a 2016 januárjában bevezetett sertéstőkehús-áfacsökkentés, majd 2017-től a baromfihús, tojás és a friss tej adómérséklése. A kormány és a kiskereskedelmi láncok között köttetett megállapodás szerint ugyanis az áfamérséklésnek megfelelően csökkentek az árak is, így a vásárlók olcsóbban juthattak az említett termékkörökhöz.

A Földművelésügyi Minisztérium, a KSH, a NAV és az AKI folyamatosan figyeli az áfacsökkentés hatásait. Releváns adatok egyelőre csak a sertés termékpályáról állnak rendelkezésre, ám ezek alapján már látható, hogy a hatások egyértelműen pozitívak: fehéredett a piac, hatékonyabb lett a termékpálya szereplői közötti együttműködés és féken lehetett tartani az árakat – a termelő árak folyamatos emelkedése mellett is.

2018 elejétől újabb két termékkör, a hal és a sertésbelsőség forgalmi adója csökken. A hal esetében született kormányzati döntésnél fontos szempont volt, hogy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, amelynek hazai fogyasztása (6,2kg/fő/év) egyelőre messze elmarad az európai átlagétól (20-22 kg/fő/év). Az általános forgalmi adó mérséklésével remélhetőleg olcsóbb lesz majd a halhús a hűtőpultokban is, így több kerülhet ebből a kedvező élettani hatású élelmiszerből a magyar családok asztalára. Figyelembe véve a forgalmi adatokat egy négytagú család éves szinten tízezer forintot takaríthat meg a hal áfájának mérséklésével. Ugyanez az érték a sertésbelsőség (és fogyasztásra alkalmas vágási melléktermék) esetében újabb 1100-1500 forintot jelent. Számítások szerint a 2014-ben megkezdődött adómérséklési programmal évente egy átlagos magyar család 50-60 ezer forintot takarít meg az élelmiszereken.

A kormány, illetve a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek további körének áfacsökkentésében. Ennek lehetőségeit a gazdaság teljesítménye, illetve a költségvetés helyzete határozza majd meg.

 
Forrás: FM Sajtóiroda


Címkék: élelmiszer, áfa, hal, áfacsökkentés, halhús, piac

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...