TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Itt a kiváló minőségű, magyar dinnye idénye!

Itt a kiváló minőségű, magyar dinnye idénye!

Hírek - 2017.07.07

Várhatóan kiváló lesz a görögdinnyetermés - és ez érvényes a mennyiségre és a minőségre is, hiszen az időjárás kedvezett ennek a növénynek – emelte ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a Nyár, dinnye, szeletem elnevezésű fogyasztásösztönző kampányrendezvényen.

A Földművelésügyi Minisztériumnak az Agrármarketing Centrummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen megszervezett eseményén Czerván György elmondta: idehaza ötezer hektáron termesztünk görögdinnyét, a vásárlók pedig öt fő termőkörzet gyümölcsei közül választhatnak. Ezek közül a békési és a szabolcsi termőterület a legnagyobb, ezeket követi a hevesi, a jászsági és a baranyai. Országosan mintegy 200 ezer tonna termés várható, ennek 40 százaléka exportra kerül. Idehaza már kapható a magyar görögdinnye, a külföldi szállítmányok néhány nap múlva indulnak el, elsősorban Németország, Lengyelország, Csehország és a balti államok felé. A hazai fogyasztás átlagosan 13-15 kg/fő évente. A termelők fajta- és technológiai váltással alkalmazkodnak a változóban lévő fogyasztói igényekhez, hiszen egyre csökken a nagy méretű (8-10kg) dinnye iránti kereslet, és egyre több fogy a kisebb (4-6kg) gyümölcsökből.

Sárgadinnye várhatóan 600 hektáron érik majd az országban. A két fő termőkörzete Bács-Kiskun és Békés megye. Az innen remélt 18 ezer tonnányi termés csaknem egésze – hasonlóan a korábbi évekhez - itthon talál majd vevőre.

A kormány támogatásokkal is segíti a termelőket. A gazdák immáron harmadik éve a területalapú támogatás mellett (70 ezer Ft/Ha), termeléshez kötött támogatást is (86 ezer Ft/Ha) kapnak. Emellett vihar, jég és más elemi károk esetén is a gazdák mögött áll a kormányzat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a rendezvényen elmondta, igen jó dinnyeszezonnak nézünk elébe. Ez részben annak köszönhető, hogy a termelők egy, a korábbinál intenzívebb termeléstechnológiára váltottak, amely ugyan megnöveli a termelés költségeit, ám jobban reagál a piaci igényekre. Az elnök hozzátette: a kamara fórumot kíván teremteni az ágazat szereplőinek a korábban tapasztalt piaci anomáliák elkerülésére, de ha ilyen történne, a gazdák számíthatnak a kamarára.

Daróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte: szervezetük célja a kampányban az, hogy híre menjen a kiváló minőségű magyar dinnyének. Ezt áruházi akciókkal és kóstoltatással szeretnék segíteni. Előbbiben hét kiskereskedelmi lánc partnerségére számítanak, utóbbiban a Bátor tábor és az Erzsébet tábor kínálta lehetőségeket szeretnék kiaknázni. A mai nappal indult és augusztus 20-ig tartó kampány ott lesz kiemelt sporteseményeken, így a vizes sportok világbajnokságán is.




Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék: támogatás, gyümölcs, görögdinnye, sárgadinnye, dinnye
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...