A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Pusztít az aszály Olaszországban

Hírek - 2017.07.05

Rendkívüli állapot kihirdetésére volt szükség, miután több olaszországi régióban is a forróság és a kevés csapadék miatt gyenge minőséget adnak vagy akár teljesen kiszáradtak a világhírű helyi termékek forrását jelentő növények – a szőlő, a paradicsom – és a legelők.

Pusztít az aszály Olaszországban


Az aszály miatt a kormány rendkívüli állapotot hirdetett az olyan – gasztronómiai központnak számító – északi városok körzetében, mint Parma és Piacenza, ahol a környékbeli, hagyományos gazdagon termő völgyek híresek az ott termő paradicsomról, sajtról és sonkáról.

A Velence közelében termesztett borszőlőt idén nagyon korán kell szüretelni, a nápolyi mozzarella-gyártók csődközelbe kerültek, és a szardíniai pásztorok pedig traktorokkal vonulnak a főutakon, hogy segítséget kérjenek megélhetésük megmentése érdekében – összegezte a Coldretti, amelynek elnöke, Roberto Moncalvo szerint az éghajlat trópusi lett.

„Ha a mezőgazdaságban magas színvonalat szeretnénk fenntartani, meg kell szerveznünk a víz összegyűjtését és tárolását a csapadékos időszakok alatt: ezzel nem várhatunk tovább” – mondta Moncalvo.

Mindez csak súlyosbítja azt a helyzetet, amit az Olaszország központi régióit leromboló tavalyi földrengés okozott. A Coldretti becslése szerint az augusztusi és októberi, közel 300 emberéletet követelő földrengések miatt mintegy 2,3 milliárd eurós közvetlen, illetve közvetett kár érte a vidéket: pajták, műhelyek, malmok, raktárak, és persze állatok pusztultak el.
Forrás: Syngenta blog, Fotó: Pixabay.com


Címkék: paradicsom, szőlő, mezőgazdaság, aszály, forróság

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...