A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Pusztít az aszály Olaszországban

Hírek - 2017.07.05

Rendkívüli állapot kihirdetésére volt szükség, miután több olaszországi régióban is a forróság és a kevés csapadék miatt gyenge minőséget adnak vagy akár teljesen kiszáradtak a világhírű helyi termékek forrását jelentő növények – a szőlő, a paradicsom – és a legelők.

Pusztít az aszály Olaszországban


Az aszály miatt a kormány rendkívüli állapotot hirdetett az olyan – gasztronómiai központnak számító – északi városok körzetében, mint Parma és Piacenza, ahol a környékbeli, hagyományos gazdagon termő völgyek híresek az ott termő paradicsomról, sajtról és sonkáról.

A Velence közelében termesztett borszőlőt idén nagyon korán kell szüretelni, a nápolyi mozzarella-gyártók csődközelbe kerültek, és a szardíniai pásztorok pedig traktorokkal vonulnak a főutakon, hogy segítséget kérjenek megélhetésük megmentése érdekében – összegezte a Coldretti, amelynek elnöke, Roberto Moncalvo szerint az éghajlat trópusi lett.

„Ha a mezőgazdaságban magas színvonalat szeretnénk fenntartani, meg kell szerveznünk a víz összegyűjtését és tárolását a csapadékos időszakok alatt: ezzel nem várhatunk tovább” – mondta Moncalvo.

Mindez csak súlyosbítja azt a helyzetet, amit az Olaszország központi régióit leromboló tavalyi földrengés okozott. A Coldretti becslése szerint az augusztusi és októberi, közel 300 emberéletet követelő földrengések miatt mintegy 2,3 milliárd eurós közvetlen, illetve közvetett kár érte a vidéket: pajták, műhelyek, malmok, raktárak, és persze állatok pusztultak el.

Forrás: Syngenta blog, Fotó: Pixabay.com

Címkék: paradicsom, szőlő, mezőgazdaság, aszály, forróság