A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

RAPOOL-repcék Root Power csávázással – még erősebb gyökerekkel

Hírek - 2017.06.26

A RAPOOL Seed Technology munkacsoport több mint 100 különböző csávázási kombináció hatékonyságát, toleranciáját vizsgálta. A felméréseket 13 országban, több mint 30 helyszínen hat éven keresztül végezték. Az átfogó vizsgálatokban egy kombináció különösen kiemelkedően szerepelt, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy bevezessük a RAPOOL Root Power technológiát.

RAPOOL-repcék Root Power csávázással – még erősebb gyökerekkel


A RAPOOL Root Power csávázás egyet jelent a jobb csírázással és a gyorsabb gyökeresedéssel.

RAPOOL Root Power

• A vigortesztekben vizsgálták a csírázást, valamint megfigyelték a növekedést, és már 48 óra elteltével gyorsabb és homogénebb csírázást, valamint hosszabb, szőrözöttebb elsődleges gyökerek fejlődését tapasztalták.
• A tenyészedényes és gyökérszekrényes (rizotronos) vizsgálatok során a RAPOOL Root Power készítménnyel kezelt BENDER hibrid 10 nap alatt sűrűbb és jobban elágazódó gyökereket fejlesztett, mint a hagyományos készítményekkel csávázott magok.

RAPOOL Root Power

• Két hét elteltével a standard készítményekkel csávázott kontrollokhoz képest növekedett a gyökérfelület (+9,1%), a gyökérátmérő (+12%) és a gyökerek térfogata (+28,6%) (1. ábra).

• A szántóföldi vizsgálatok során BBCH 11–14-es stádiumban a növények föld feletti részei jobban fejlődtek, különösen, ha kedvezőtlenül alakultak az időjárási körülmények, vagy az ideálistól eltérő talajviszonyok jellemezték az adott területet. A RAPOOL Root Powerrel csávázott hibridek az extra vizsgálatokban kései vetéskor és stresszes helyzetben erősebb és egyenletesebb keléssel hívták fel magukra a figyelmet.

A szükséges kezdő lökés

A nagy hozamok eléréséhez a repce esetében megfelelő, erős gyökérrendszer felépítése a kulcs. A kezdeti körülmények ebben döntő fontosságúak. Az egységesen fejlődő, bő elágazással rendelkező gyökerek és megfelelően vastagodott gyökérnyak kedvezően hatnak a repce télállóságára is.

RAPOOL repce gyoker keresztmetszet

A makro- és mikroelemek kombinációjának hála a RAPOOL Root Power képes fokozni a gyökérképződést és regenerálódást, ezzel is segítve az állomány gyors és egységes fejlődését. A RAPOOL Root Power a gyökérnyaktól a gyökérvégekig serkenti a csírázást és a gyökérnövekedést.

A 2017-es évtől négy hibridünk elérhető a RAPOOL Root Power csávázással, ezek a DALTON, DARIOT, CRISTAL és PHOENIX CL.

Blum Zoltánrapool logo
ügyvezető igazgató
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 


Címkék: repce, vetőmag, RAPOOL, repcehibrid, csávázás, nemesítés, kutatás, Root Power