TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Jog a bütyköléshez

Jog a bütyköléshez

Hírek - 2017.04.18

Érdekes mozgalom van kibontakozóban öt amerikai államban. Nebraska, Minnesota, New York, Massachusetts, és Kansas farmerjei indítottak kampányt „Right to Repair” – Jog a Javításhoz néven, bár ebben az esetben inkább jog a bütyköléshez lenne a találó elnevezés. Mert kelet-európai kalózszoftverekkel törik fel a John Deere traktorok fedélzeti számítógépét.

„Ha valaki független szerelőnél (tehát nem márkaszervizben) lecseréli az erőátvitelt, a traktort nem tudja kivezetni a műhelyből. Csak akkor lesz újra mozgásképes a gép, ha a gyártó egy technikusa eljön, és a traktor USB portján át „engedélyezi” az új részegységet” – idéz egy nebraskai farmert a brit The Guardian. Ez az eljárás nyilvánvalóan rettenetesen bosszantja a szabadságjogaikat hagyományosan igen nagyra tartó farmereket, arról nem is beszélve, hogy a John Deere technikusának kiszállási díja 230 dollár, és ehhez jön még a 130 dolláros óradíj.

A farmerek azzal érvelnek, ha megvettek egy 100 ezer dolláros traktort, akkor az az övék, joguk van azt tenni vele, amit akarnak. A gyártó viszont – írja a Guardian – nyilván nem akarja, hogy olcsó távol-keleti alkatrészekkel „hígítsák fel” a Nagy Zöldet. Gondoljunk csak a megbízhatóságra és a balesetbiztonságra.

A farmerek azzal érvelnek, ha valami történik a földeken a géppel, lehet, hogy száz mérföldnyire van a legközelebbi márkaszerviz, míg van egy műhely helyben is. Ezért inkább meghekkelik a szoftvert, vagy – ami elterjedtebb – Lengyelországban és Ukrajnában készülő kalóz szoftvereket töltenek le.
Forrás: Syngenta blog

Címkék: traktor, John Deere
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sokarcú vadkár – Problémák és megoldások (1. Rész)

A vadkár-kérdés tárgyalása során, kiemelt problémaként kerül szóba a vadállomány életterének szűkülése miatti, ...