
Jöhet a penészgyilkos technológia
Hírek - 2017.04.12
Megpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől.
A Perth városában lévő Murdoch University kutatója, Dr. Kirsty Bayliss kifejlesztett egy technológiát a friss élelmiszerek kezelésére. Az úgynevezett „Breaking the Mould” (a mould penészt jelent) kezelés során a levegőn keresztül vezetik az elektromosságot két elektróda között, ez az áram plazmát termel, ami aztán bevonja az étel felszínét és elpusztítja az ott lévő – és a többi élelmiszert is megfertőző – penészgomba spórákat, így meghosszabbodik az eltarthatóságuk. A plazma-technológia a jelentések szerint megöli az olyan baktériumokat is, mint például a szalmonella és a lisztéria. Az eddigi kutatások ugyan csupán az avokádóra összpontosultak, de előbb-utóbb ki kell terjeszteni más élelmiszerekre is, mint a zöldségek, kenyér, tej, hús, és a sajt.
Ezáltal rengeteg élelmiszer kerülheti el, hogy a szemétben végezze. Kirsty Bayliss szerint az összes emberi fogyasztásra termesztett élelmiszer 30 százaléka megy veszendőbe.
„Az élelmiszer-pazarlás mértékére jellemző, hogy az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában mintegy 100 kilogrammot dobnak ki évente és fejeként. Ha csak egynegyedével tudnánk csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, az 870 millió ember táplálkozását biztosítaná” – mondta Kirsty Bayliss.
Forrás: Syngenta blog
Címkék: Syngenta, penszgomba, penész
Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva

Barkók a kapásokban – Előfordulásuk, fajtáik, kárképeik, ...

Dr. Békési Pál kiemelkedő munkássága és életútja

Húsipari innovációk: új kutatás-fejlesztési projekt indul a ...

Bizonytalan időre halasztják a 32. Alföldi Állattenyésztési és ...

A hamuszürke szárkorhadás az új növénygyilkos

Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

Lássuk, mi történik azután, ha száj- és körömfájás tüneteit ...

Tovább csökkent a mezőgazdaságigép-forgalom

A csemezpusztai környezeti katasztrófa - további lépések ...