A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Koncepció a fenntartható élelmiszergazdaságért

Hírek - 2017.04.05

Kidolgozta Magyarország 2017-2050 közötti nemzeti élelmiszergazdasági koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium, a dokumentum a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra adja meg a választ - ismertette Fazekas Sándor az Agrárakadémia konferenciasorozatának nyitórendezvényén.

Koncepció a fenntartható élelmiszergazdaságért


A földművelésügyi miniszter stratégiai célnak nevezte egy olyan versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság kialakítását, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez és a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához. Fazekas Sándor mindazonáltal fontosnak tartja a biológiai sokféleség megőrzését, valamint az ország GMO-mentességének fenntartását a környezetkímélő erőforrások felhasználása mellett.

Kulcsfontosságúnak nevezte az agrár- és élelmiszergazdaságban működő vállalkozások belső és uniós forrásokra támaszkodó technológiai fejlesztését, a kis- és közepes gazdaságok, családi gazdaságok élet- és versenyképességének növelését, jövedelmezőségük javulását. Az FM ezért elkötelezett, hogy a kisbirtok-nagybirtok aránya a jelenlegi 40-60 százalékról 80-20 százalékra változzon - fogalmazott beszédében a miniszter a Herman Ottó Intézetben rendezett tanácskozáson.

Az agrártárca vezetője szerint 2050-ig el kell érni, hogy az élelmiszeripar bruttó hozzáadott értéke 2,5-szerese legyen a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének, az agrárexport nagysága pedig jelenáron elérje a 20 milliárd eurót.

Ehhez szükség van az erőforrások fenntartható kezelésére, a gazdálkodók szakértelmének megerősítésére, a tudásátadás és az innováció ösztönzésére, a kiegyensúlyozott termékszerkezetre, a termelés hozzáadott értékének növelésére, a prémium termékek növekvő mértékű előállítása, valamint a versenyképes ár és a disztribúciós lehetőségek fokozott kihasználására - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Címkék: élelmiszergazdaság, gazdaság