A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kis hírek a nagyvilágból

Hírek - 2016.11.04

Sorfüggetlen MEX-elés A hátrameneti üzemmódra alkalmas traktorra kapcsolt Pöttinger MEX 5 ugyanolyan mozgékony, mint egy magajáró szecskázó, és a kukoricaadapter mellett rendfelszedővel is dolgozhat. 
A vontatott MEX 6 ugyanígy használható kukoricában és fűben is.

Kis hírek a nagyvilágból


Velük a legfeljebb 220 LE – minimum 150 LE – motorteljesítményű traktorok igen gazdaságosan használhatók ki, és egyszerűen uralható a tárolósilóig vezető géplánc is. Gazdaságos alternatíva a legfeljebb 300 ha silókukoricával rendelkező gazdaságok számára. Sorfüggetlen, Kemper-rendszerű kukoricaadaptere 
2,2 m munkaszélességű. A legkisebb tarlómagasság 135 mm. Az adapter a szecskázóhoz képest magasságában elmozdulhat, így optimálisan követi a talajegyenetlenségeket. A hajtásláncban csak hajtóművek vannak (szíjhajtás nincs). A megdőlt kukoricát beterelő, mechanikus meghajtású csigák mindkét oldalon gyári alapfelszerelést képeznek. A fémdetektor opció. A sokszorosan bevált, 10 késes tárcsás szecskázórendszer és a szemroppantó hozzáférhetővé teszi a kukoricában rejlő tápanyagokat.

pottinger

64 fejőrobot

Az Fundo El Risquillo nevű chilei tehenészetben hamarosan 64-re emelik a DeLaval VMS fejőrobotok számát, s ezzel a 6500 fejőstehénnel rendelkező farm a világ legnagyobb robotizált tejtermelő tehenészetévé válik. Az első 8 fejőrobotot 2014 októberében állították munkába, és 500 tehenet bíztak a gondjaikra. A tapasztalatok kedvezőek voltak: a tejtermelés 10%-kal nőtt, miközben csökkent a bérköltség, valamint a jószágokat érő stressz. A chilei gazdaságnak jelenleg 16 robotja van, és az általuk felügyelt 920 tehén átlagosan napi 45,2 liter tejet ad. További 48 darab fejőrobotot vásárolnak tehát, amelyek 2017 elejétől már teljes kapacitással fognak működni.

fejorobot

CLAAS RTK Field Base

Nagy munkaszélességű mezőgazdasági tevékenységek során az automata kormányrendszerek óriási segítséget nyújtanak a kihagyások vagy átfedések elkerüléséhez. Ahhoz viszont, hogy ezek a kívánt pontossággal működjenek, RTK korrekciós jel szükséges. Ha ez gyenge vagy egyáltalán nem elérhető, a CLAAS RTK Field Base rendszer megoldást jelenthet a problémára. A gazdák nem függenek többé az átjátszóállomásoktól, s a kedvezőtlen terepviszonyok sem jelentenek akadályt számukra. A CLAAS RTK Field Base kétfrekvenciás GPS- és GLONASS-vevővel rendelkezik, ezáltal képes a 2-3 cm-es pontosságra. A kompakt, könnyen szállítható, három lábán stabilan álló műszer hatótávolsága 3–5 km. Mindössze néhány perc alatt üzembe helyezhető, így nem jelent különösebb időveszteséget a munkák során. Flották (például több kombájn) esetén is biztonsággal használható, ráadásul a gép márkájától függetlenül. A hasznos eszköz 2016 októberétől már elérhetővé válik.

cllass

Nyakigláb Landini

A furcsa kinézetű Landini 5-110D HC traktor a nyáron bukkant fel először az AXIÁL Kft. bajai telephelyén. Az erőgép különlegességét az elöl és hátul egyformán nagy átmérőjű kerekek adják, amelyek nagy hasmagasságot eredményeznek. A Landini az 5D szériának ezen verzióját olyan speciális növényekhez, ültetvényekhez (spárga, virág, burgonya, faiskola stb.) ajánlja, amelyeknél a normál hasmagasság nem elegendő. Jelen esetben kerékmérettől függően 68-70 cm-re van a traktor alsó része a talajtól. A különböző szélességű kerékopciók igazodnak az adott kultúrákhoz és talajviszonyokhoz. A HC-s Landinik három méretben készülnek: 85, 95 és 102 LE teljesítménnyel. A motor a már megszokott Perkins 854E-E34TA 3,4 literes, négyhengeres, turbó-intercooleres erőmű, amely megfelel a Tier 4 Interim emissziós szabványnak. Az erőátvitelük alapesetben 12 előremeneti és 
12 hátrameneti sebességfokozat kapcsolását teszi lehetővé mechanikusan, de rendelkezésre áll elektromos irányváltós és terhelés alatt kapcsolható Hi-Lo is. Ha valakinek szuper-mászósebességre van szüksége – ahogyan ez a kertészeti kultúrák esetén gyakran előfordul –, akkor az is kérhető hozzá. 
A maximális sebességfokozatok száma 36 előre és 16 hátra.


Címkék: