Hirdetés
Kis hírek a nagyvilágból

Kis hírek a nagyvilágból

Hírek - 2016.08.28

Az illegális vetőmagpiac ellen Nagyon fontos döntésnek tartja a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), hogy a Földművelésügyi Minisztérium előírta, hogy a szántóföldi és zöldségvetőmagok forgalmazásánál (azok címkéjén) a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot fel kell tüntetni. Ezzel újabb komoly lépés történt a nyomon követhetőség elősegítése és az illegális vetőmag-forgalmazás visszaszorítása érdekében.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

kish1A vetőmagszövetség álláspontja szerint kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtaazonosságot, a fajtatisztaságot és a jogszabályi követelményekben foglalt használati értéket. „Az elmúlt években Magyarországon jelentősen visszaesett az illegális csatornákon értékesített, hamisított vetőmagok kereskedelme” – mondta Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója. Viszont több uniós tagországból érkeztek olyan jelzések, amely szerint nem az adott ország hatósági címkéivel éltek vissza, hanem importvetőmag-tételek címkéjét hamisították meg. Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a jobb nyomon követhetőség érdekében 2017. április 1-jétől előírja a hatósági nyilvántartásra utaló azonosítószám kötelező használatát. A Földművelésügyi Minisztérium jóval a kitűzött határidő előtt módosította a vetőmag forgalombahozatalára vonatkozó miniszteri rendeleteket.

A hazai vetőmagszektor alapvetően exportorientált, Európa élvonalához tartozunk a vetőmagok előállításában és értékesítésében. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások évente csaknem 1500 fajta vetőmagját állítják elő, s éves szinten nagyságrendileg 100 milliárdos forint árbevételt realizálnak.

Címkék:
Kiemelt hírek