A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Legálissá válhatnak az engedély nélkül létesített kutak

Hírek - 2016.08.02

Legálissá válhatnak az engedély nélkül létesített kutak, miután megjelent az engedély nélkül kialakított vízilétesítmények legalizálását ösztönző jogszabály-változás - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Legálissá válhatnak az engedély nélkül létesített kutak


Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a köztestület emlékeztet arra, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig.
Az 1995. évi vízgazdálkodásról szóló törvényt módosító új jogszabály a jogellenesen létrehozott vízilétesítményeket, elsősorban a mezőgazdasági célú kutakat érinti.
Az agrárkamara kiemelte, hogy az illegális víztermelések legalizálására ösztönző módosítást - a jogszabály-tervezet szakmai és közigazgatási egyeztetése során - a NAK kezdeményezte és támogatta.
A módosítás nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító vízilétesítmények között, kiterjed minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre, így a vízügyi hatóságok, illetve a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló települési önkormányzatok jegyzőinek eljárásaira is - írja közleményében a kamara.
Eddig azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezte a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre.
A törvénymódosítás már az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhassanak.
Az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amelyben 49,5 milliárd forinttal támogatják egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését. A pályázati kérelmeket 2016. augusztus 1-jétől lehet benyújtani - tájékoztatott az agrárkamara.

Forrás: MTI

Címkék: