TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Kis hírek a nagyvilágból

Kis hírek a nagyvilágból

Egyéb - 2017.01.13

Fordulékony rendképző: TOP 612 A Pöttinger a rotoros rendképzőknél nem csupán a lehető legjobb takarmányminőségre törekszik, hanem fokozza gépeinek manőverezőképességét is. Az 5,9 m munkaszélességű, új TOP 612 középrendképző közvetlenül a traktor hárompontos függesztőművére csatlakozik. Rövid, kompakt építésének köszönhetően a fordulékonyság terén a vontatott gépek nem vehetik fel vele a versenyt.

Önbeálló csatlakoztatása révén a rendképző munka közben mindig a traktor nyomát követi, kiemeléskor pedig – a forgóban vagy szállítási helyzetben – középhelyzetben reteszelődik. Az új, 2,80 m átmérőjű TOPTECH PLUS rotoregység a bevált és az ultramodern megoldások ötvözése. 11 fogtartó karját 350 mm átmérőjű kényszerpálya vezérli, amelyet a termény jellegéhez és mennyiségéhez igazodva lehet állítani. Az esetleg megsérült, akadályba ütköző fogtartó kar cseréje könnyen, gyorsan megoldható, mindössze két csavart kell fellazítani. A rotorok erőteljes, teljesen zárt hajtóműve folyékony zsírban fut, karbantartást nem igényel.

Szállítási helyzetben a gép magassága a fogtartó karok leszerelése nélkül is 4 m alatt marad, szélessége pedig csupán 2,7 m.

kh1

Kukoricavetés kettős sorokba

kh2A Pöttinger AEROSEM pneumatikus szemenként vető gépét a kisgazdaságok azért értékelik, mert nem kell külön eszközt vásárolniuk az aprómagvas és a kapás növények vetéséhez. Nagy előnye az is, hogy talajművelő egységgel kiegészített, így szántás után akár egy menetben is alkalmas megfelelő minőségű vetésre. Most mindezt az új, rendkívül gazdaságos, variálható és kényelmes DUPLEX SEED vetési eljárással egészítette ki a gyártó. 
A siló- vagy szemes kukorica ikersoros vetése is megoldható már az AEROSEM PCS pneumatikus szemenként vető géppel. Mintegy 10% körüli többlethozam érhető el általa, nem szólva arról, hogy a vetés a magasabb munkasebességnek köszönhetően nagyobb, akár 25%-kal megnövelt teljesítménnyel történhet. 
A kukorica rugalmasan, köztes növény vagy műtrágya kijuttatásával egy időben is vethető. Hagyományos gabonavetés esetén osztás nélküli tartállyal dolgozhatunk, szemenkénti vetés során – amennyiben jobb és a bal oldalon megosztjuk a tartályt – a tartály két szélső részébe helyezhetjük például a kukorica-vetőmagot, a középső részt pedig a kijuttatandó műtrágyával töltjük fel. A DUPLEX SEED felszereltségű AEROSEM ADD ikersorai egymástól 12,5 centiméterre vannak, saját sorukban pedig a szokásos sorba vetéshez képest kétszeres távolságban. Az ikersorok középvonalának sortávolsága 75 cm, így a szokásos adapterekkel egyszerűen betakaríthatók.

A visegrádiak véleménye

kh3A visegrádi négyek agrárkamaráinak 63. ülését rendezték meg december 1–2. között Balatonfüreden, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és 
a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. A V4-országok agrárkamarái közös állásfoglalásban utasították el, hogy az Európai Unióra nehezedő migrációs kihívás kezelése érdekében az Európai Bizottság javaslatot tett a migráció és menekültügy témájának az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásai és a vidékfejlesztési támogatások közé történő beillesztésére. Az agrárkamarák képviselői a javaslat törlését vagy az intézkedés kizárólag önkéntes alapon történő alkalmazását javasolják.

A visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői megvitatták a mezőgazdasági piacok jelenlegi helyzetét is. A magyarországi tapasztalatokból kiderült: a hazai betakarítási munkák alapján az idei termés jónak mondható, mennyiségében kiemelkedő. 
Az állattenyésztési ágazatokat továbbra is jelentős kihívás elé állítja az orosz embargó miatt az EU belpiacán felhalmozódott árumennyiség, ezért országaink számára kiemelkedően fontos, hogy a keleti piacokhoz minél előbb újra hozzáférhessünk. 
A lépés azért is sürgető, mert az elvesztett piacokra már most beléptek új nemzetközi szereplők. Piacra jutási tevékenységünket hasznosan szolgálják a marketing- és promóciós alapok, amelyekre az előzőekből adódóan mind nemzeti, mind közösségi szinten egyre nagyobb figyelmet és forrást célszerű biztosítani.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva megtartotta szezonnyitó konferenciáit ...

A Corteva Agriscience mezőgazdasági vállalat idén ősszel három magyarországi helyszínen - Siófokon, Lakiteleken ...