A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max

Vesztésre állnak biofarmerek a rovarok miatt

Vesztésre állnak biofarmerek a rovarok miatt

Hírek - 2016.07.21

Kanada keleti partvidékén, New Brunswickben a biogazdaságok vesztésre állnak a rovarokkal szemben.

Vesztésre állnak biofarmerek a rovarok miattA vegyszereket nem használó biogazdálkodók azt mondják, hogy idén több növényt – és persze pénzt – veszítenek el az átlagosnál a rovarinvázió miatt. A tél ugyanis annyira enyhe volt a környéken, hogy a rovarpopuláció átvészelte a hideg hónapokat, most pedig óriási számban lepik el a földeket.
„Én még nem láttam ilyen évet, mint ez”, mondta Nathanial Bond, a Kingston-félszigeten termelő gazda, aki leállt bizonyos zöldségek, mint például a fehérrépa termesztésével. Tapasztalatai szerint a rovarok megfertőzik a gyökereket, és elpusztítják az egész növényt. Viszont olyanokkal próbálkozik – cékla, fejes saláta, paradicsom és paprika –, amelyeket nem szeretnek annyira a kártevők.
Mások, mint például Bond és Phil Savage azzal próbál küzdeni a hernyók és levéltetvek támadásával szemben, hogy letakarják növények egy részét. A CBC jelentése sajnos arra nem terjed ki, hogy milyen növényeket, mivel és mennyi ideig takarnak le. Lehet, hogy finom szövésű hálót használnak, de kétséges, hogy a levéltetvektől az megvédheti a növényt. Mindenesetre a házaspár elmondta, hogy minden növény, amit nem fedtek le, tele van lyukakkal, különösen a bok choi (pak choy), amelynek levelei úgy néznek ki, mint a szita.
„A legtöbb vásárló nem bánja, ha néhány lyuk van a levélen, ha biztos lehet abban, hogy vegyszermentes árut kap. Csakhogy most már az a helyzet, hogy a vegyszermentesség miatt akár az egész termés is veszendőbe mehet” – mondta Savage.
Forrás: Syngenta blog


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...