TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Kis hírek a nagyvilágból

Kis hírek a nagyvilágból

Egyéb - 2016.09.26

Talaj érintkezik talajjal Idén ősztől a függesztett Cultus 300/350/400 kultivátorok már a Väderstad legújabb fejlesztésű gyűrűtípusával, a SoilRunnerrel is rendelhetők. A tömörítőhenger 575 mm átmérőjű, U profilú tagokból áll, amely nagyon jól adaptálható a függesztett Cultus kultivátorokhoz. A talajmunka során az U profilú elemek feltöltődnek földdel, így talaj érintkezik talajjal.

A SoilRunner eredetileg a Väderstad Carrier L és Carrier XL 425-825 rövidtárcsákhoz lett kifejlesztve. Sajátos formája miatt a henger nem tud eltömődni, és amikor az U profilok megtelnek földdel, a tömörítő hatás is növekszik. Az új hengerrel szerelt Cultus 300/350/400 több mint 30%-kal könnyebb, mint a SteelRunner hengertípussal, ezáltal jelentősen csökken a vonóerőigény, még a 150 LE-nél kisebb traktorok is elegendők hozzá.

soliru

iXdrive önjáró permetezőgép

A Kverneland szántóföldi permetezőgépeinek termékpalettája az iXdrive önjáró permetezőgép bevezetésével válik teljessé. Megalkotásánál a tervezők különös figyelmet fordítottak a kezelői kényelemre és a környezetvédelemre. Az iXdrive HSS acél szórókerettel 24 m-től akár 40 m-es vagy HSA alumínium szórókerettel 24 m-től 30 m-es munkaszélességig áll rendelkezésre, különböző szakaszhosszakkal. A permetezőgép háromféle hasmagassággal és kétféle nyomtávállítással érhető el. A kerekenként hidraulikusan állítható nyomtáv biztosítja, hogy többféle növénykultúrában is a megfelelő nyomtávval használhassuk a permetezőt. További információk az ixdrive.hu microsite-on találhatók.

ixdrive

Sikeres vetőgép kisebb testvére

A KUHN ESPRO 6000 R vontatott, pneumatikus vetőgép elnyerte az év vetőgépe díjat a 2015-ös párizsi SIMA kiállításon. Most elkészült az eszköz összecsukható, 4 m-es változata, amelyet természetesen szintén minimumműveléshez ajánl a francia gyártó. Az ESPRO 4000 R típus már most elérhető egész Európában. A nagyobb testvérhez hasonlóan ezen is két sorban elhelyezett rövidtárcsák felelősek az aprításért és keverésért, a tömörítést pedig a 900 mm átmérőjű, eltoltan elhelyezett gumikerekekből álló hengerszekció végzi el. Az egyedülálló Crossflex vetőegység egyenletes vetésmélységet biztosít a munkagép teljes szélességében.
Az új ESPRO 4000 R – a talajviszonyoktól függően – akár egy 140 LE-s traktor vonóerejével is megelégszik, pedig a magtartálya 3500 literes.

kuhn

Átszervezés a KITE-nél

Egyszerűsíti Csányi Sándor OTP-vezér, egyben az ország legnagyobb agrárvállalkozója a KITE Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosi szerkezetét – értesült a vg.hu. A 240 milliárd forint forgalmú mezőgazdasági integrátor több mint 78 százaléka egy kézbe kerül, a KITE-2016 Vagyonkezelő Kft.-hez. Ez pedig három, a KITE Mezőgazdasági Zrt.-t tulajdonló Csányi-érdekeltség összeolvadásával jön létre, amint ezt a társaságok közgyűlései június végén elhatározták. Az új vagyonkezelő saját tőkéje 27 milliárd forint, jegyzett tőkéje 12 milliárd lesz a vagyonmérleg tervezete alapján.

Nitrogénművek: új telephelyek

A Bige Holding cégcsoporthoz tartozó Nitrogénművek Zrt. telephelyeket vásárolt a Cargill Magyarország Zrt.-től, Somogy megyében három helyen – Barcs, Nagyatád, Kiskorpád –, Tolna megyében két helyen – Hőgyész és Nagydorog –, valamint a Békés megyei Nagykamaráson.
Ezzel a cégcsoport magyarországi telephelyeinek száma 10-re bővült. A Bige Holding cégcsoporthoz tartozó NZRT-TRADE Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nagykállón, Békés megyében Sarkadon, Bács-Kiskun megyében Bátmonostoron, a Nádudvari Agrokémiai Kft. Hajdú-Bihar megyében, Nádudvaron üzemeltet telephelyet.
A folyamatos exportpiaci fejlődés eredményeként a Nitrogénművek Zrt. romániai leányvállalata is vásárolt a közelmúltban Romániában, Temes megyében két telephelyet.
A telephelyeken elhelyezkedő raktárak alkalmasak csomagolt műtrágya mellett termény, vetőmag és növényvédő szer tárolására.

Agritechnica helyett EIMA

Az év legnagyobb európai mezőgazdasági és kertészeti gépkiállítására az olaszországi Bolognában kerül sor idén. Az EIMA International kiállítást november 9–13. között rendezik meg a Bolognai Vásárközpontban (Bologna Trade Fair Center), két előzetes, szakmai nappal. Az idei 42. kiállításra közel 600 külföldi cég jelentkezett már, és az eddig regisztrált kiállítók száma is elérte az 1900-at. Az eszközök rendeltetése szerint kialakított 14 szektorban több mint 50 000 mezőgazdasági és tájápolási gépet mutatnak be a 120 országból érkező, várhatóan 40 000 üzletember előtt. Az egyszerű érdeklődők száma ennél sokkal magasabb lehet: 2014-ben 236 000 látogató volt kíváncsi a Bolognában felvonultatott technikára.

Szélsőséges körülmények között

Az új fejlesztésű Framest Regular kompakt gyorstárcsát az egyre szélsőségesebb környezeti változásokat és az ehhez kapcsolódó agronómiai kihívásokat szem előtt tartva tervezték meg.
Az AXIÁL Kft. egy korábban víznyomásos, majd részben kiszáradt és kellően begyepesedett területen tette próbára az eszközt a közelmúltban. Ismét bebizonyosodott, a megfelelő munkamélység és forgatás érdekében szükséges, hogy a gép az adott körülményekhez jól beállítható legyen. A Regular ebből a szempontból remek megoldást kínál, ugyanis a tárcsatartó karok szögének módosításával változtatható a hántási és alávágási szög. Ennek eredményeképpen kis munkamélység (kisebb vontatási teljesítményigény) esetében is megfelelő a bekeverő hatás, ami a szármaradvány gyors lebomlásának első számú feltétele. Nedves, sáros területeken pedig azt tapasztalták, hogy elégséges a tárcsasorok közötti távolság, és a Framest áltáltal kifejlesztett mélytömörítő henger sem dugult el.

regular

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csaló tűzifa árusok ellen indult eljárás

Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát ...