Megbillent a globális tejpiac egyensúlya
Hírek - 2025.12.04
Az elmúlt hónapokban árcsökkenés vette kezdetét a globális vajpiacon. A világ vezető tejexportőr országainál több mint egy éve folyamatosan nő a termelés, miközben a vajárak Európában és a tengerentúlon jelentősen csökkentek.
A trendek nemcsak a nemzetközi piacokat formálják; várhatóan a hazai tejárakra is hatással lesznek a következő hónapokban. „A globális tejtermelés piaca több mint egy éve folyamatosan bővül: a világ hat legnagyobb exportőre – köztük az Európai Unió és az Egyesült Államok – együttesen 2,7 százalékos növekedést ért el éves szinten, ami erős kínálati nyomást helyez most a piacra” – emelte ki Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője. „A nyerstej kínálatbővülésével és a magas vajárakkal párhuzamosan globálisan látványosan nőtt a vajtermelés. A közel 1 éve folyamatosan növekvő vajtermelés viszont nyomás alá helyezte a termék árát, ami mára jelentős árcsökkenésbe váltott: az unióban egy év alatt 15, az Egyesült Államokban pedig több mint 30 százalékkal mérséklődtek az árak.” „A következő időszak központi kérdése, hogy a vajpiaci árzuhanás milyen mértékben hat a nyerstej árának alakulására. A tejárak 2025-ben eddig viszonylag stabilan mozogtak, azonban ekkora vajár-csökkenés mellett reális lehet egy lefelé mutató korrekció. Kérdéses, hogy a magasabb nyerstejár-szintre hosszabb távon hogyan reagál a piac, különösen akkor, ha a termelés további bővülése mellett a globális kereslet nem növekszik érdemben.”
Címkék: tej, tejpiac
Az Agrárminisztérium emelt összegű nemzeti forrást biztosít az ...
HETECH, 2025: Az új és újabb eredményeket egyre nagyobb ...
Veszélyben a mezei nyulak
„Minden egyes szemet lefényképez a rendszer” – ...
A kén szerepe a növénytermesztésben – új megoldások az IKR ...
Közel 30 százalékkal nőtt a szarvasmarhavágások száma 2025 első ...
Ötödével esett vissza a műtrágyaforgalom egy év alatt
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Megállapodás a gazdálkodókat érintő tisztességtelen ...
Földimogyoró – A jövő szárazságtűrő növénye