Halloumi, na de meddig?
Hírek - 2025.11.26
Ha Ciprus és gasztronómia, akkor halloumi. Van, aki nem ismeri? A halloumi egy ciprusi eredetű sajt, amely juh-, kecske- és tehéntejből készül. Készítésének, fogyasztásának hagyománya több mint 1500 éves (!). Magas olvadáspontja miatt kiválóan grillezhető vagy süthető, és hagyományosan sós lében tárolják, gyakran mentalevéllel fűszerezve. 2021-ben az EU-ban Védett Eredetmegjelölés (V.E.M.) minősítést kapott, ami garantálja, hogy az igazi halloumi kizárólag Cipruson készülhet, így ezt a nevet – halloumi -, kizárólag a Cipruson és hagyományos módon elkészített sajtféleség viselheti.
Viszont, most lett egy kis probléma, írta meg a European Correspondent
Ugyanis a V.E.M. címke megtartásához a terméknek 2029-re legalább 51%-ban kecske- és juhtejet kell tartalmaznia, visszaállítva a hagyományos receptet, ezzel csökkentve a tehéntej jelenlegi dominanciáját.
Ez viszont megoldhatatlannak tűnik, mert a ciprusi gazdák egyszerűen nem termelnek elegendő kecske- és juhtejet, ami ráadásul ott csak szezonális, és jelenleg a szükséges keresletnek csak körülbelül 16%-át fedezi. Vagyis egyre kevesebb a halloumiban a kecske- és a juhtej aránya, miközben az EU-s rendelet alapján éppenhogy egyre többnek kellene lennie.
Tetézi mindezt az is, hogy a halloumi Ciprus 2. legnagyobb exportcikke a gyógyszeripari termékek után: a belföldön termelt export 13,4%-át teszi ki, és az előállítása több mint 15 000 munkahelyet biztosít!
Érthetően szabályos háborút indított el a rendelet a termeléseben résztvevő ágazati szereplők között. Ráadásul a V.E.M. szabályok bevezetését nem elsősorban az EU, hanem a ciprusi kormány szorgalmazta. Most pedig azzal kell szembenéznie ennek a kormánynak, hogy a juhtej- és kecsketej hiánya mára olyan súlyos, hogy a halloumi receptjében való arányának növelése akár 40%-kal is csökkentheti az éves, országos halloumi termelést. Ez pedig s legrosszabb forgatókönyv egy olyan ország számára, ahol a sajtot „fehér aranyként” tartják számon.
A közelmúltban a kormány, érezve a veszélyt, ún. Halloumi Monitoring Bizottságot állított fel annak érdekében, hogy egyetértésre bírja a termelésben, előállításban résztvevő ágazatok szereplőit, és valamilyen módon kezelje a termelési és kereskedelmi kihívásokat.
Forrás: European Correspondent, Fotó: Pixabay
Címkék: sajt
HETECH, 2025: Az új és újabb eredményeket egyre nagyobb ...
Közel 30 százalékkal nőtt a szarvasmarhavágások száma 2025 első ...
Biztonságos mezőgazdaság nélkül nincs biztonságos Európa
Megállapodás a gazdálkodókat érintő tisztességtelen ...
Ötödével esett vissza a műtrágyaforgalom egy év alatt
Az AGRITECHNICA 2025 néhány díjazott terméke
ISMÉT BŐVÜL AZ RAGT PORTFÓLIÓJA – Megállapodás született a ...
Digitális átállás könnyedén? Frissen végzett precíziós ...
Gépújdonságok a jövedelmező erdészeti munkához: Valkon ...
Takarónövények szerepe a fenntartható gazdálkodásban