Az FAO élelmiszer-kilátásai a globális élelmiszer-termelés széles körű növekedését jelzik
Hírek - 2025.11.20
A jelenlegi körülmények a globális élelmiszer-termelés széles körű növekedését jelzik, az erős fogyasztásnövekedés és a készletek helyreállása mellett, bár az időjárás változékonysága és a borús kereskedelmi kilátások kockázatot jelenthetnek az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett új jelentés szerint.
globális búza és durva szemű gabonatermelés új rekordok felé halad, ugyanez vonatkozik az ázsiai, valamint latin-amerikai karibi térségbeli rizstermelésre is. Az FAO új Élelmiszer-kilátásai szerint ezen kulcsfontosságú alapvető élelmiszerek készlet-felhasználási aránya is emelkedni fog.
„Az agrár-élelmiszeripari rendszer ellenálló képességének kiépítése továbbra is a legnagyobb kihívásunk”
A félévente megjelenő kiadvány frissített piaci értékeléseket és előrejelzéseket tartalmaz a főbb élelmiszeripari termékek, köztük a gabonafélék, az olajnövények, a cukor, a hús, a tejtermékek és a halászati termékek termelésére, felhasználására, kereskedelmére és készleteire vonatkozóan. Az új kiadás további betekintést nyújt az olívaolaj, a műtrágyapiacok és a globális élelmiszerimport-számlák alakulásába.
„A globális élelmiszertermelés fellendülése pozitív fordulópontot jelent a piaci stabilitás szempontjából. De ezek mögött a számok mögött tartós kockázatok húzódnak meg, a szélsőséges időjárástól a törékeny kereskedelmi kapcsolatokig, amelyek gyorsan átalakíthatják a globális kínálatot és a hozzáférést. Az agrár-élelmiszeripari rendszer ellenálló képességének kiépítése továbbra is a legnagyobb kihívásunk” – mondta Maximo Torero, az FAO vezető közgazdásza.
A búza-, kukorica- és rizspiacokat bőséges exportképes készletek jellemzik, amelyek lefelé irányuló nyomást gyakoroltak a nemzetközi árakra. Eközben a búza és különösen a rizs felhasználása várhatóan jelentősen növekedni fog, amit az alacsony jövedelmű élelmiszerhiányos országok (LIFDC-k) gyorsabb fogyasztásnövekedése vezet.
Az árucikk-elemzések legfontosabb tanulságai
– A globális búzakészletek várhatóan 3,6 százalékkal bővülnek a következő évben, és 2026-ban, a szezonok végére elérik minden idők legmagasabb szintjét, míg a világ rizskészletei az előrejelzések szerint 2,2 százalékkal, új rekordmagasságra emelkednek.
– A világ hústermelése várhatóan 1,4 százalékkal fog növekedni, élén a baromfihús-termeléssel, míg a szarvasmarha-hús kibocsátása valószínűleg csökkenni fog, nagyrészt a brazil és az amerikai szarvasmarha-készletek csökkenése miatt.
– A globális cukorkészletek várhatóan növekedni fognak, mivel a bőséges brazil termés, valamint az erős indiai és thaiföldi adatok várhatóan sokkal gyorsabban növelik a termelést, mint a fogyasztást.
– Ezzel szemben a globális növényi olajfogyasztás várhatóan meghaladja a termelést, amit a csökkent szójabab-termelés befolyásol, ami főként az argentin, indiai, ukrajnai és az amerikai egyesült államokbeli vetésterületek csökkenéséből ered.
– A globális halászati és akvakultúra-termelés várhatóan 1,7 százalékkal fog növekedni, az akvakultúra-termékek egy főre jutó élelmiszer-fogyasztásának 2,5 százalékos növekedésével ellensúlyozva a halászati fogyasztás csökkenését.
Külön fejezetek az olívaolaj-trendekről és a műtrágyapiacokról
Az FAO Élelmiszer-kilátásai részletes értékelést nyújtanak az olívaolaj-piacról, és előrejelzik a fellendülést a közelmúltbeli aszály után, amely visszafogta a termelést és felhajtotta az árakat.
Spanyolországban, a világ vezető termelőjében, és Görögországban a nagykereskedelmi árak több mint a felére csökkentek 2024 eleje óta, bár Olaszországban továbbra is viszonylag magas szinten vannak. Tunéziában a vegetációs időszakban lehullott bőséges csapadék rekordot döntő, több mint 400 000 tonnás termelést jelez, amivel az ország a világ második legnagyobb olívaolaj-termelőjévé válhat 2025/26-ban.
Az alacsonyabb árak a fogyasztás fellendülését segítik elő, és az olívaolaj globális kereskedelme történelmi csúcsot érhet el a következő szezonban, bár az Amerikai Egyesült Államokban bevezetett vámok korlátozhatják az általános kereskedelmi volument.
Egy külön elemzésben az FAO megállapította, hogy a globális műtrágya-felhasználás a 2024/25-ös szezonban fellendült, miután a korlátozott elérhetőség és megfizethetőség miatt csökkent a kijuttatás. Egy stilizált műtrágyakosár átlagára 2025 szeptemberében tonnánként 489 USD volt, ami 40 százalékkal alacsonyabb a 2022 áprilisi rekordcsúcsnál, bár még mindig magasabb, mint 2024-ben. A nitrogénműtrágya-kínálat várhatóan rövid távon megfelelő marad, amit Kína globális piacokra való visszatérése is támogat a 2025-re és 2026-ra vonatkozó megnövelt exportkvótáknak köszönhetően.
Élelmiszerimport-számla
Az Élelmiszer-kilátások című kiadvány bemutatja az FAO frissített becslését a 2025-ös globális élelmiszerimport-számlára (FIB), amely várhatóan közel 8 százalékkal emelkedik az előző évhez képest, és eléri a 2,22 billió dollárt.
A globális élelmiszerimport-számla növekedését nagyrészt a magasabb értékű termékek, nevezetesen a kávé és a kakaó árának átlagosan 34,5 százalékos ugrása okozza, amelyeket elsősorban a magas jövedelmű országok importálnak. A legkevésbé fejlett országokban eközben az állati és növényi olajokra fordított kiadások a becslések szerint 58 százalékkal fognak emelkedni 2024-hez képest, ami nagyjából a mennyiségi és az árhatások között oszlik meg, utóbbit különösen a pálmaolaj magasabb importárai befolyásolják, ami a megfizethetőség aggályait veti fel.
Ezzel szemben a gabonafélék és a cukor alacsonyabb árai a becslések szerint jelentősen csökkentik ezen árucikkek összesített importszámláit.
Az alacsony jövedelmű országok összesített élelmiszer-importszámlája várhatóan kismértékben csökkenni fog 2024-hez képest, míg a szubszaharai Afrika esetében mérsékelten emelkedik.
Forrás: fao.org
Címkék: élelmiszer, élelmiszertermelés, fao
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Ötödével esett vissza a műtrágyaforgalom egy év alatt
HETECH, 2025: Az új és újabb eredményeket egyre nagyobb ...
Politikai megállapodás született a KAP-ról
Biztonságos mezőgazdaság nélkül nincs biztonságos Európa
„Minden egyes szemet lefényképez a rendszer” – ...
Az AGRITECHNICA 2025 néhány díjazott terméke
Agrár Üzleti Klub: agrárinnovációs háló a Debreceni Egyetemen
A kén szerepe a növénytermesztésben – új megoldások az IKR ...
Közel 30 százalékkal nőtt a szarvasmarhavágások száma 2025 első ...