Az FAO élelmiszerár-indexe októberben tovább csökkent, a növényi olajok kivételével minden index esett
Hírek - 2025.11.10
Az FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) – amely egy élelmiszerkosár nemzetközi árainak havi változását méri – 2025 októberében átlagosan 126,4 pontot tett ki, ami 2,1 ponttal (1,6 százalékkal) alacsonyabb a felülvizsgált szeptemberi 128,5 pontos szintnél, és ez a második egymást követő havi csökkenés – derül ki az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett friss jelentésből.
A gabonafélék, tejtermékek, hús és cukor alacsonyabb árindexei ellensúlyozták a növényi olajindex emelkedését. Összességében az FFPI kissé a 2024. októberi szint alatt maradt.
A búzaár-index 1,0 százalékkal esett
Az FAO gabonaár-indexe októberben átlagosan 103,6 pontot tett ki, ami 1,3 ponttal (1,3 százalékkal) alacsonyabb a szeptemberinél, és 10,9 ponttal (9,5 százalékkal) az egy évvel korábbi szintnél. Az összes főbb gabonaféle árindexe havi összevetésben csökkent. A búzaár-index 1,0 százalékkal esett, ami főként a bőséges globális kínálatot, a déli féltekén tapasztalható kedvező termelési kilátásokat – ahol a betakarítás folyamatban van – valamint az őszi búza vetésének folyamatos előrehaladását tükrözi az északi féltekén.
A durva szemű index 1,1 százalékkal csökkent októberben, az árpa, a kukorica és a cirok alacsonyabb jegyzései mellett. Az árakra nehezedő lefelé irányuló nyomást részben ellensúlyozták az Európai Unióban és potenciálisan az Amerikai Egyesült Államokban is csökkenő kukoricahozamokról szóló jelentések, valamint a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodásokról szóló hírek. Az FAO összes rizs árindexe 2,5 százalékkal esett 2025 októberében, amit a piaci verseny fokozódása és a főbb termények betakarításának megkezdése okozott több északi félteke exportáló országában.
A napraforgóolaj világpiaci ára októberben negyedik egymást követő hónapban emelkedett
Átlagosan 169,4 pontot tett ki októberben az FAO növényi olajár-indexe, ami 1,5 ponttal (0,9 százalékkal) magasabb a szeptemberinél, és elérte a 2022 júliusa óta nem látott legmagasabb szintet. Az emelkedés a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj magasabb árait tükrözi. A nemzetközi pálmaolaj ára az előző havi enyhülés után kissé emelkedett, amit az exportképes kínálat szűkülésére vonatkozó várakozások is támogattak, miután Indonézia 2026-ra tervezi a biodízel-keverési kötelezettségek növelését, és a vártnál magasabb malajziai termelés ellenére.
A napraforgóolaj világpiaci ára októberben negyedik egymást követő hónapban emelkedett, nagyrészt a fekete-tengeri régióból származó korlátozott kínálat miatt, amelyet a betakarítási késedelmek és az óvatos gazdálkodói eladások okoztak. Eközben a repce- és szójaolaj globális ára emelkedett, amiért rendre az Európai Unióban tartósan szűkös kínálat, illetve a brazil és az amerikai egyesült államokbeli belföldi kereslet is megnőtt.
A baromfihúsár-index jelentősen csökkent
Az FAO húsárindexe októberben átlagosan 125,0 pontot tett ki, ami 2,5 ponttal (2,0 százalékkal) alacsonyabb a szeptemberinél, de még mindig 5,8 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Nyolc egymást követő havi emelkedés után a csökkenést a sertés- és baromfihús árának meredek esése, valamint a juhhús árának esése okozta, amit részben ellensúlyoztak a magasabb szarvasmarhahús-árfolyamok. A sertéshúsárindex a bőséges globális kínálat közepette csökkent, az Európai Unió exportárfolyamaira pedig további lefelé irányuló nyomás nehezedett a kínai importkereslet gyengülése miatt, amely az új importvámok bevezetését követően következett be. A baromfihúsár-index is jelentősen csökkent, ami Brazília alacsonyabb exportárait tükrözi, ahol a magas patogenitású madárinfluenzával (HPAI) kapcsolatos kínai kereskedelmi korlátozások arra késztették az exportőröket, hogy az értékesítést alacsonyabb árú célállomásokra irányítsák át. A juhhúsárindex csökkent, különösen Ausztráliában, mivel nagyobb készletek kerültek piacra. Ezzel szemben a szarvasmarhahúsár-index tovább emelkedett, amit az ausztráliai magasabb árfolyamok vezéreltek a stabil globális kereslet miatt.
A vaj 6,5 százalékkal, a sajt 1,5 százalékkal esett vissza
Az FAO tejtermékár-indexe 2025 októberében átlagosan 142,2 pontot tett ki, ami 5,0 ponttal (3,4 százalékkal) alacsonyabb a szeptemberinél, és ez volt a negyedik egymást követő havi csökkenés. E csökkenés ellenére az index továbbra is 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Minden alindex csökkent – a vaj 6,5 százalékkal, a teljes tejpor 6,0 százalékkal, a sovány tejpor 4,0 százalékkal, a sajt pedig 1,5 százalékkal esett vissza. A vajár-index folyamatos csökkenése nagyrészt az Európai Unióból és Új-Zélandról származó bőséges exportkínálatot tükrözte, mivel a mérsékelt szezonális hőmérséklet fellendítette a tejtermelést az ázsiai és közel-keleti importkereslet gyengülése közepette. A tejpor jegyzésárai is csökkentek a korlátozott kereslet és az erős exportverseny miatt. A sajtár-index csak kismértékben csökkent, mivel az Európai Unióban a mérsékelt enyhülést – ahol a tejkészletek továbbra is megfelelőek, az exportkereslet pedig visszafogott – részben ellensúlyozta az óceániai árak szilárdabb emelkedése, amelyet a szilárd ázsiai megrendelések és a szűkebb eleji szezonális készletek támogattak.
2020 decembere óta a legalacsonyabb szinten a cukorár-index
Az FAO cukorár-indexe októberben átlagosan 94,1 pontot tett ki, ami 5,3 ponttal (5,3 százalékkal) alacsonyabb a szeptemberinél. Ez a második egymást követő havi csökkenés, amely az indexet 35,4 ponttal (27,4 százalékkal) az egy évvel ezelőtti szint alá, és 2020 decembere óta a legalacsonyabb szintre taszította. A csökkenést főként a bőséges globális cukorkínálatra vonatkozó várakozások okozták. Brazília kulcsfontosságú déli termesztőrégióiban a kedvező időjárási körülmények az elmúlt hetekben erős termelési ütemet támogattak. A Thaiföldön és Indiában – ahol megkezdődtek a korai sajtolási műveletek – várhatóan nagyobb termelés tovább erősítette a pozitív globális cukorkínálati kilátásokat, és nyomást gyakorolt az árakra. Ezenkívül az alacsonyabb nemzetközi nyersolajárak további lefelé irányuló nyomást gyakoroltak a világpiaci cukorárakra a bioüzemanyag-ágazat alacsonyabb keresletén keresztül.

Forrás: fao.org
Címkék: élelmiszerár-index
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
A szűkülő vetésforgó veszélyei – Óvatosság, gondosság az ...
Gépújdonságok a jövedelmező erdészeti munkához: Valkon ...
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
Iránymutatás a tonnákban mérhető pluszterméshez: gazdaságos ...
Megfelelő szerves savakkal valóban lehetséges! – Az ’AB’ ...
Precíziós gyomirtás a gyepgazdálkodásban fapados áron: új ...
A magas kockázatú vármegyékben a madárinfluenza elleni ...
Modern irodák és oktatóterem: befejeződött a Hegyfalui ...
Laborvizsgálat-pontos műtrágyaszóró beállítás 5 másodperc ...