TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.698,84 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.935,91 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.016,13 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 67.247,84 Ft (tonna)
Repcemag: 188.867,59 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.774,48 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 582 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,83
USD: 336,12
CHF: 422,21
GBP: 447,75
Hirdetés
Helyi kincsek – portájukon fogadták a látogatókat a termelők

Helyi kincsek – portájukon fogadták a látogatókat a termelők

Hírek - 2025.10.22

Agroturisztikai nyílt napot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatósága a Derecskei térségében. Hét porta és húsz kistermelő összefogásával jött létre a Helyi Kincsek Napja.

A kamara sajtóközleménye szerint október 19-én vasárnap a termelők, manufaktúrák egész nap, előzetes bejelentkezés nélkül díjmentesen fogadták a több mint 1500 látogatót, akik betekinthettek a gazdaságok mindennapi munkájába, élelmiszer-előállítási folyamataiba.

Tanyasi élet, sajtkészítés, méhészet, gyógynövények

Minden portán más téma várta a vendégeket: volt, ahol a hagyományos tanyasi élet, a sajtkészítés, vagy éppen a párlatkészítés, a torma, a méhészet, a kemencében sült kovászos kenyérkészítés, a gyógynövények világa, és volt, ahol az extrudált termékek gyártása volt a fókuszban. A vendégek élményprogramokon keresztül kapcsolódhattak a témákhoz, minden korosztály találhatott kincset érő élményeket.

Népszerűek voltak az állatsimogatók, a háziállatok etetése

A gyerekek körében népszerűek voltak az állatsimogatók, a háziállatok etetése, emellett viaszgyertyát készíthettek, gyógynövénnyel textilt festettek. A gyerekek fontos tudással is gazdagodhattak, tanulhattak a méhek titkos életéről, vagy épp’ a tönkölybúza jótékony hatásairól. Természetesen a gasztronómiai élmények is fontos szerepet kaptak, mindenféle földi jót lehetett kóstolni, vásárolni, és volt, aki a vasárnapi ebédet is ott fogyasztotta el.

A helyi termelők értékteremtő munkáját közelebb hozni a fogyasztókhoz

A NAK munkatársai a program összeállítása, népszerűsítése és a porták szakmai támogatása során végig szem előtt tartották a célt: a vidéki élet értékeit, a közösségek erejét, a helyi termelők értékteremtő munkáját közelebb hozni a fogyasztókhoz, erősíteni a kistermelői termékek iránti bizalmat, helyzetbe hozni a rövid ellátási láncokat.

A szervezők a kísérleti program tapasztalatait értékelik mind a látogatói mind a termelői oldaláról, és megvizsgálják a program kiterjesztésének lehetőségét, aminek eredményeként a vármegye turisztikai kínálatában megjelenhet az agroturizmus is. Az így kialakított élményporták hálózata, az agroturisztikai fejlesztések a kisgazdaságok megerősödésének mozgatórugói lehetnek a térségben. 

Címkék: kistermelők
Friss hírek
Kiemelt hírek