TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.698,84 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.935,91 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.016,13 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 67.247,84 Ft (tonna)
Repcemag: 188.867,59 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.774,48 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 586 Ft
Benzin ára: 582 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,72000
USD: 334,12000
CHF: 421,60000
GBP: 448,69000
Hirdetés
Díjak gluténmentes termékeket gyártóknak

Díjak gluténmentes termékeket gyártóknak

Hírek - 2025.10.20

Negyedik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyarok Kenyere program keretében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft.  A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.

A kamara sajtóközleményben adott hírt a versenyről, miszerint a díjátadóra –2022-es indulása óta – hagyományosan október 16-án, a Kenyér- és az Élelmezés Világnapján került sor, mely a Magyarok Kenyere program számára is kiemelt jelentőséggel bír. A kenyér a 21. században is tovább él, mindennapi eledelünk, az innovációjának pedig egyik kiemelt ága a gluténmentes termékek.

4 kategóriában összesen 11 gyártó 28 terméke érkezett be a zsűrizésre

A 2025. évi felhívásra 4 kategóriában – friss és tartós kenyér, valamint töltött és töltetlen pékáru – lehetett nevezni, összesen 11 gyártó 28 terméke érkezett be a zsűrizésre – mondta el dr. Lukács Kitti, az MCE főtitkára. Az eseményhez az idei évben is a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola biztosított helyszínt és szakmai segítséget. A termékek nem csupán érzékszervi, de laborvizsgálaton is átestek, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. visszajelzése alapján minden termék megfelelt a törvényi előírásoknak. Az elmúlt évekhez hasonlóan az MCE minden helyezett és minden különdíjas termék gyártója számára biztosítja a csomagolásokon is elhelyezhető jelölést, az első helyezettek pedig teljes joggal viselhetik az egyes kategóriák „Év Gluténmentes Terméke” megnevezést.

Nagyon sok innovatív ötlet és kreatív cég van a pályán

Szabolcs Péter, az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője, a NAK Mentes Munkacsoport vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy az élelmiszeripar jelenleg számos problémával küzd, a mentes termékgyártóknak ezen felül is nehezített pályán kell helytállniuk, de talán ez is eredményezi, hogy nagyon sok innovatív ötlet és kreatív cég van a pályán, akik évről évre egyre jobb termékekkel állnak elő a fogyasztók legnagyobb örömére is.

Dr. Cseh Tibor András, a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára kiemelte, hogy ma nagyon sokféle pékáru érhető el a piacon, de ma már a versenyképes termékeket nem csupán a külcsín, hanem a minősége is meghatározza, és a gluténmentes termékek az elmúlt években a legmagasabb minőségi kategóriát, az úgynevezett tiszta termékeket képviselik, melyet már nem csupán az érintettek, de az egészséges termékeket kereső családok is szívesen tesznek az asztalukra. A gluténmentes termékek ismertségének növeléséhez pedig ez a verseny és kezdeményezés előremutató és hagyományteremtő példaként is áll.

Kiváló Minőségű Élelmiszer

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az élelmezés szempontjából kiemelte, hogy sajnos ma is több millióan éheznek a világon, ezzel együtt – ugyan csökkenő tendenciát mutat, mégis – kiemelkedő az élelmiszerpazarlás, melyből a pékáru mai napig a TOP3-ban szerepel. Jó hír azonban, hogy a Nébih tájékoztatása szerint a tavalyi évben minden gluténmentes termékgyártó jól szerepelt az ellenőrzéseken, és a közös együttműködésnek köszönhetően a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékeinek köre az ágazat kérésére a gluténmentes kenyér és péksütemény kategóriákkal is bővült.

Kiemelt segítség lehet ez a termékverseny és kezdeményezés

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke második éve zsűritagként vett részt a versenyben, ami azt is jelenti, hogy – előremutató módon – a termékeket összetételük, táplálkozástudományi oldalról is tudják vizsgálni. Felszólalásában kiemelte, hogy az étkezés a mai napig egy kiemelkedő közösségi élmény: táplálkozási felmérések adatai szerint a napi szénhidrátbevitelünk 50-55 %-a gabonafélékből származik, ennek 40-45 %-át a kenyér teszi ki, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen tápanyagokhoz jutunk hozzá egy-egy étkezés során. Hozzátette, a diétás étrend esetén különösen fontos, hogy az étrend tartalmas és tartható legyen, ebben pedig kiemelt segítség lehet ez a termékverseny és kezdeményezés.

A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai 

Friss kenyér kategória

  1. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
  2. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
  3. helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér

Tartós kenyér kategória

  1. helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
  2. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér

Töltetlen pékáru kategória

  1. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
  2. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
  3. helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka

Töltött pékáru kategória

  1. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
  2. helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
  3. helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska

Különdíjak:

  • NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz) 
  • „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke 
  • Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért 
  • MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin

  A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza” és a Csak a Mentes Kft. támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.

Címkék: gluténmentes
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja a Spirit és Inspire modellek újdonságait

Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártó vállalata bemutatja az új generációs Spirit ...