Hirdetés

Kedves Olvasók!

Hírek - 2016.06.21

Az enyhe tél és a verőfényes március végi napok után kevesen gondolhatták, hogy ilyen csapadékos nyárelőben lesz részünk. De ennek is megvan persze az előnye, hiszen az előrejelzések szerint idén rekordtermés várható búzából és kukoricából egyaránt.

gyongy1Ez mindig örvendetes – különösen akkor, ha a kiemelkedő termésmennyiséghez megfelelő felvásárlási árak társulnak. Vajon a gazdák ebben az évben végre rekordbevételekkel számolhatnak? A piaci várakozások a kukoricával kapcsolatban valamivel optimistábbak, mint a búza esetében, amelynél a meleg, esős időjárás miatt a gombabetegségekre is jobban oda kell figyelniük a termesztőknek, ha egészséges, jó minőségű kalászost szeretnének betakarítani.
Már az őszi vetésűek fajtaválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek a búzabemutatókról készült beszámolóinkkal, míg a repcés cikkeinket a növényvédelemre való felkészítés miatt ajánljuk szíves figyelmükbe. Dupla számunkban természetesen a növénytermesztéssel szorosan összefüggő állattenyésztéssel is foglalkozunk, annál is inkább, mivel az ezer sebből vérző ágazattal kapcsolatban szinte naponta érkeznek friss hírek – jók és rosszak egyaránt. A nagyüzemi sertésfelvásárlási árak például a közelmúltban váratlanul elindultak felfelé, s ennek valódi okára a szakemberek is egyelőre csak keresik a választ. Magyarország „jelentéktelen” előállító ahhoz, hogy a világpiaci vagy akár az itthoni árakra hatással legyen, így nem tudjuk, meddig tart a konjunktúra, a körülmények számunkra kedvező alakulása. De a sertéstartók legalább reménykedhetnek, amit a marhatenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozó gazdák pillanatnyilag nem mondhatnak el magunkról. A lapunkban megszólaló agrárszövetkezeti elnök szerint káros az a tendencia, amely szerint megpróbálnak különbséget tenni termelő és termelő között, mintha egyeseket életben akarnának tartani, másokat pedig nem, ahelyett hogy az ágazat problémáját közösen próbálnák megoldani. Érdemes lenne például egy asztal mellé ültetni és megegyezésre bírni a tejtermelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket, nem pedig beengedi őket egy ringbe, hogy ott vívjanak egymással véget nem érő csatákat.
Gondok és nehézségek persze mindig lesznek, s én – derűlátón előretekintve – most csak annyit kérek Önöktől, hogy a sok megoldásra váró feladat mellett a nyaralásra, pihenésre is fordítsanak némi időt az előttünk álló hetekben. A következő dupla lapszámunkkal augusztusban is számítunk megtisztelő figyelmükre!

 
Szerző: Nemes Gyöngyi főszerkesztő

Címkék:
Kiemelt hírek