TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 73.783,51 Ft (tonna)
Napraforgómag: 207.319,56 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 73.547,17 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.703,13 Ft (tonna)
Repcemag: 197.326,97 Ft (tonna)
Full-fat szója: 194.837,00 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 589 Ft
Benzin ára: 584 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,88
USD: 335,92
CHF: 421,06
GBP: 451,38
Hirdetés
2025-ben is sikerrel zárult a Bárány Napok: több mint 11 ezer vendég kóstolta meg a különleges bárányhúsos fogásokat országszerte

2025-ben is sikerrel zárult a Bárány Napok: több mint 11 ezer vendég kóstolta meg a különleges bárányhúsos fogásokat országszerte

Hírek - 2025.10.07

Szeptember 20–21-én ismét megrendezésre került a Bárány Napok, amely idén is nagy sikert aratott. Az eseményhez 37 étterem csatlakozott, az ország 11 megyéjében és Budapesten, a Balaton-parttól, a Tiszántúltól át egészen a Dunántúlig. A vendégek mintegy 50 millió forintot költöttek bárányhúsos ételekre az akció során.

A Bárány Napok a Juh és Kecske Ágazatért Szakmaközi Szervezet kezdeményezésében, az Interovic spanyol testvérszervezettel együttműködésben, valamint az Európai Unió támogatásával valósul meg évről évre. A program célja, a puha és ízletes bárányhús sokoldalúságának bemutatása, valamint ezen rendkívüli hús fogyasztásának ösztönzése, különösen a fiatalabb korosztály körében. Közelebb hozni a juhhúst a közönséghez, és szezontól függetlenné tenni a bárányhús fogyasztását.

2025-ben is sikerrel zárult a Bárány Napok: több mint 11 ezer vendég kóstolta meg a különleges bárányhúsos fogásokat országszerte

Az idei kezdeményezés újfent látványos eredményeket hozott: a két nap alatt a vendéglátóhelyeken több mint 11 ezren fogyasztottak bárányhúsos ételeket.  A vendégek a klasszikus báránysülteken túl, modern, kreatív fogásokat is megkóstolhattak, többek között tépett húsos szendvicset, bárányburgert vagy akár bárány curry-t, hiszen a bárányhúsnak nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is helye van az asztalon. Az esemény során becslések szerint a vendégek mintegy 50 millió forint értékben fogyasztottak bárányhús felhasználásával készült ételeket.

A juh- és bárányhús fogyasztása hazánkban az európai átlaghoz képest alacsony, pedig az ágazatban rejlő lehetőségek sokkal szélesebbek.” – nyilatkozta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Célunk a húsfogyasztás egészséges és fenntartható alternatívaként való bemutatása, a fogyasztói bizalom erősítése, a gasztronómiai sokszínűség és kreatív felhasználási módok népszerűsítése, valamint a fiatalabb generációk megszólítása modern kommunikációs eszközökkel. Ennek a kezdeményezésnek egyik kiemelt eseménye a Bárány Napok.”

A kampánynak azonban ezzel még nincs vége. A programsorozat következő állomása az október 10–12. között megrendezett kóstoltatás lesz, amely során Budapesten és környékén egy különleges Food Truck kínál majd ínycsiklandó bárányhúsos fogásokat. A program pontos helyszínei rövidesen kihirdetése kerülnek.

További információk, illetve receptek, receptvideók és online szakácskönyv elérhető a projekt weboldalán: www.barihus.hu

Címkék: bárány napok, bárány, bárányhús
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az amerikai szőlőkabóca elleni ökológiai védekezés

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) 2006-ban jelent meg hazánkban, kártétele a ...